Μαθήματα ζωής στις Φιλιππίνες: Μητέρες προσπαθούν να σώσουν τα νεογέννητα παιδιά τους [βίντεο] - iefimerida.gr

Μαθήματα ζωής στις Φιλιππίνες: Μητέρες προσπαθούν να σώσουν τα νεογέννητα παιδιά τους [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερείπια και εγκατάλειψη άφησε πίσω του το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, αφού μαζί με τις περιουσίες, πλέον στις Φιλιππίνες έχει καταρρεύσει και το σύστημα υγείας. Εικόνες από αυτοσχέδιο μαιευτήριο κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνοντας μητέρες που προσπαθούν να κρατήσουν τα νεογέννητα μωρά τους στη ζωή με κάθε τρόπο. Ωστόσο δεν τα καταφέρνουν πάντα όλες.

Στη περιοχή Τακλομπάν το Ιατρικό Κέντρο της Δυτικής Μισάγιας έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και οι εναπομείναντες εγκαταστάσεις του έχουν μεταφερθεί σε ένα παρεκκλήσι. Εκεί οι μητέρες προσπαθούν εναγωνίως να κρατήσουν στη ζωή τα νεογέννητα μωρά τους, πολλά από τα οποία γεννήθηκαν μία δύο μέρες πριν, ή αμέσως μετά τον τυφώνα .

Ωστόσο δεν υπάρχουν πια θερμοκοιτίδες ούτε καν ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη φροντίδα τους, με αποτέλεσμα οι μητέρες να χορηγούν οξυγόνο στα νεογέννητα χρησιμοποιώντας χειροκίνητες τρόμπες για να τα βοηθήσουν να αναπνεύσουν, κρατώντας τη ζωή των μωρών τους κυριολεκτικά στα χέρια τους.

Περίπου μια εβδομάδα μετά το χτύπημα του τυφώνα, οι αρχές προσπαθούν ακόμα να καθαρίσουν τα συντρίμμια από τους δρόμους . Ομως, στα νοσοκομεία , που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ορθοποδήσουν, τα προβλήματα που προκύπτουν, συχνά αποδεικνύονται θανατηφόρα.

Εξι μωρά πέθαναν στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο λόγω έλλειψης εξοπλισμού, όπως δηλώνουν οι γιατροί στο παιδιατρικό τμήμα, μιλώντας στο CNN. Εξηγούν ότι οι αρμόδιοι τους υπόσχονται να φέρουν μια μεγάλη γεννήτρια, ώστε να παρέχει ισχύ για ορισμένες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες , αλλά δεν έχουν ιδέα πότε θα γίνει αυτό.

Δύο από τους γιατρούς που εργάζονται στο χώρο προέρχονται από τις ιατρικές εγκαταστάσεις της Μανίλα. Ηρθαν στην Τακλομπάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν τους τοπικούς υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους ήταν επίσης θύματα του τυφώνα. Ωστόσο, οι γιατροί της Μανίλα σοκαρίστηκαν από τις συνθήκες που βρήκαν στο ρημαγμένο από την καταιγίδα ιατρικό κέντρο.

«Κυριολεκτικά αυτοσχεδιάζουμε» δηλώνει συγκλονισμένος ο Δρ Εμ-ΕΜ Πούα, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου ξεγέννησε ένα ακόμη μωρό. Το νεογέννητο είναι τυλιγμένο με πλαστικό και ύφασμα σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί ζεστό και αναπνέει με χειροκίνητη μάσκα.

Ωστόσο, πέρα από το μαιευτικό τμήμα, η κλινική στερείται των βασικών αναγκών και φυσικά η αποστείρωση των χώρων είναι αδύνατη, οπότε η κατάσταση αυτή κοστίζει ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, την Παρασκευή , ένας 27χρονος πέθανε από σηπτικό σοκ που προέκυψε από μια μόλυνση στο σπασμένο πόδι του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βίντεο Φιλιππίνες νεογέννητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ