Μείωση έως 40% σε τιμές οικοπέδων στην Αττική -Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι μειώσεις - iefimerida.gr

Μείωση έως 40% σε τιμές οικοπέδων στην Αττική -Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται οι μειώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μείωση που κινείται από 30% έως 40% καταγράφουν οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με προβλέψεις η τάση αυτή αναμένεται ότι θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, δεδομένης της επικείμενης φορολόγησης και της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων. Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται να φορολογηθούν και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλούς συντελεστές, όχι μόνο για περιουσία που δεν αποφέρει κάποιο εισόδημα, αλλά και για περιουσία η αξία της οποίας απομειώνεται.Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, οι πράξεις αγοραπωλησίας έχουν περιοριστεί δραματικά, καθώς οι κατασκευαστές κατοικιών αποφεύγουν να δεσμεύσουν κεφάλαια σε οικόπεδα. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η πτώση της ζήτησης για κατοικίες, το σταθερά υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών, η έλλειψη χρηματοδότησης και ο περιορισμός των ίδιων κεφαλαίων των οικοδομικών επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους για την απουσία ζήτησης στην αγορά των οικοπέδων.

Στο Μαρούσι η μεγαλύτερη μείωση

Οσον αφορά στην πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η Geoaxis παρατηρεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση (μεταξύ πέντε επιμέρους περιοχών που εξετάζονται) σημείωσε η περιοχή Ψαλίδι στο Μαρούσι. Εκεί η μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης των οικοπέδων, με συντελεστή 0,8, υποχώρησε κατά 9,1% κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε σε 708 ευρώ/τ.μ., έναντι 780 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθεί η περιοχή Αμπελοκήπων με οικόπεδα Σ.Δ. 3,6 να καταγράφουν μείωση -5,6%, με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης το τρίτο τρίμηνο του 2013 να είναι στα 2.049 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν στα 2.170 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Ανθούπολης στο Περιστέρι, τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 καταγράφουν μείωση -5,6%, καθώς η μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης το γ΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε σε 768 ευρώ/τ.μ. ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 είχε ανέλθει σε 813 ευρώ/τ.μ.

Τη μικρότερη πτώση καταγράφει η περιοχή του Χολαργού με τα οικόπεδα Σ.Δ. 1,2 να σημειώνουν σχετικά μικρή μείωση της τάξεως του 4,2%. Η μέση τιμή πώλησης κατά το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 985 ευρώ/τ.μ. ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν στα 1.028 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέραν της έλλειψης ζήτησης από τους κατασκευαστές, η αγορά των οικοπέδων έχει επηρεαστεί αρνητικά και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στράφηκαν πλέον σε άλλες μορφές επένδυσης, καθώς η απόκτηση και διακράτηση γης, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών, δεν προβλέπεται να δημιουργήσει υπεραξίες στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει πλέον να επενδύουν στην αγορά γης, προκειμένου να αναπτύξουν τις γραφειακές τους εγκαταστάσεις (τάση που συνέβαινε κατά κόρον τα χρόνια πριν από την κρίση), λόγω της μείωσης των εσόδων τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ