Δύσκολο θεωρεί το προσεχές διάστημα για την κυβέρνηση το αμερικανικό περιοδικό Economist, καθώς όπως αναφέρει υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν, την ίδια στιγμή που οι δανειστές ασκούν σκληρή πίεση και ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα.
«''Είναι η περίοδος των κακών νέων'' λέει ένας σύμβουλος της κυβέρνησης συνασπισμού. Εννοεί τον χειμώνα που έρχεται, όταν οι χωρίς μετρητά Ελληνες θα αρχίσουν να ανησυχούν για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ενας ακόμη πονοκέφαλος, είναι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα παρουσιασθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρους στα κτήματα τους. Πιεσμένοι από τα 5 χρόνια λιτότητας, το 1/3 των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας υποστηρίζουν πως δεν θα μπορούν να πληρώσουν», αναφέρει ο Economist σε δημοσίευμα του.
Συνεχίζοντας, ο Economist αναφέρεται και στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «η κεντροδεξιά ΝΔ του κ. Σαμαρά και ο εταίρος της το ΠΑΣΟΚ, γλίτωσαν παρά τρίχα την πρόταση δυσπιστίας στις 11 Νοεμβρίου. Η ιδέα προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα αρχηγό το ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού αντιπολιτευτικού κόμματος, σε μια προσπάθεια ισορροπήσει μια ακροαριστερή φράξια στο κόμμα του, μετά από μια επίσκεψη του στην Αμερική όπου είπε πως η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση γλίτωσε αν και έχασε μία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον 6ο από πέρυσι.
Η ανάπαυλα που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι μικρή. Η ψηφοφορία για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας αιωρείται: Είναι απίθανο να εγκριθεί από το κοινοβούλιο στη σημερινή του μορφή. Αντάρτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι πρέπει να αντικατασταθεί από μια σαρωτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση από τους αγρότες, οι οποίοι ζητούν να τελειώσει το θέμα».
Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα
Παράλληλα, το περιοδικό αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τονίζοντας πως «οι δανειστές της Ελλάδας, αυξάνουν την πίεση στον κ. Σαμαρά» και αναφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό, αλλά και στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, ενώ τονίζει πως αν και η Ελλάδα δεν έχει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας υπάρχει πρόβλημα, καθώς «εάν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν εφαρμοστεί, η πρόσφατη εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική ανάκαμψη μπορεί να εξαφανιστεί γρήγορα.
Κλείνοντας, ο Economist επισημαίνει πως πέρα από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, «οι ζοφεροί Αθηναίοι σκέπτονται και την πιθανότητα διευρυμένης πολιτικής βίας» μετά την δολοφονία τόσο του Παύλου Φύσσα όσο και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής.