Η υπέρβαση στα έσοδα -Το διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις με την Τρόικα - iefimerida.gr

Η υπέρβαση στα έσοδα -Το διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις με την Τρόικα

Η υπέρβαση στα έσοδα -Το διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στις συζητ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της Τρόικα, που καταλήγουν σε μεγαλύτερο των ελληνικών εκτιμήσεων «κενό» το 2014, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο, ρίχνοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί των εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Οκτώβριος «έκλεισε» με υπέρβαση κατά 700 εκατ. ευρώ του στόχου των φορολογικών εσόδων, ενώ και στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αυτά που έχει εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται στα 660 εκατ. ευρώ έναντι 451 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.Αυτά ακριβώς τα στοιχεία, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αποτελούν το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς για να πείσει αφενός ότι η εισπραξιμότητα των φόρων διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα αφετέρου ότι θα υπάρξει θετική επίπτωση (carry over) και στον Προϋπολογισμό του 2014. «Η Τρόικα εκτιμά ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις προσδοκίες» σημείωσε το ίδιο στέλεχος, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι και τα στοιχεία από τον ΦΠΑ στην εστίαση είναι ενθαρρυντικά και ότι η πρώτη αξιολόγηση του μέτρου θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Στο πεδίο των δαπανών, η μικρότερη χρήση του Αποθεματικού του Κρατικού Προϋπολογισμού (έχει απορροφηθεί μόνο το 63% του 1,1 δις ευρώ έναντι 78% πέρσι), θα χρησιμοποιηθεί για τη κάλυψη των διαφαινόμενων αποκλίσεων στο τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελούν και ένα από πεδία αντιπαράθεσης με τη Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι υψηλότερο από τα 345 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού και δεν αποκλείεται να αγγίξει το 1 δις ευρώ.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα απαιτηθεί Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2014, ούτε ανάγκη αλλαγών στον υπό κατάθεση Προϋπολογισμό μέσω του Μεσοπρόθεσμου, που όπως όλα δείχνουν θα φτάσει στη Βουλή μετά τον Δεκέμβριο, καθώς η συζήτηση επ' αυτού δεν έχει καν ξεκινήσει.

Αναλυτικά οι αριθμοί του κρατικού προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουάριος- Οκτώβριος 2013

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,948 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,308 δισ. ευρώ ή 5,7% έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,935 δισ. ευρώ, 1,845 δισ. ευρώ ή 5,0%, υψηλότερα έναντι του στόχου.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 35,594 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 250 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου του 10μήνου. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο υπερκάλυψε ήδη την απόκλιση των περασμένων μηνών (η υστέρηση έναντι του στόχου στο 7μηνο ήταν 1,061 δισ. ευρώ, στο 8μηνο ήταν 728 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο 455 εκατ. ευρώ).
Τον μήνα Οκτώβριο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 558 εκατ. ευρώ, κατά 293 εκατ. ευρώ ή 110,6% υψηλότερα έναντι του μηνιαίου στόχου των 265 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 45,905 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,461 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,580 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,886 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,480 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8,179 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 16,1%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,592 δισ. ευρώ ή ποσοστό 6,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,571 δισ. ευρώ ή ποσοστό 50,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ