«Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον πληθωρισμό. Από την άλλη, στην Ελλάδα, ο αποπληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μισό αιώνα. Οι σκληρές περικοπές στους μισθούς 'χτύπησαν' τις τιμές. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι», γράφει η γερμανική Sueddeutsche.
«Είτε στις μεταφορές, είτε στην κατοικία, είτε στις καφετέριες: Εδώ και μισό αιώνα, οι τιμές ποτέ ξανά δεν έπεσαν τόσο γρήγορα. Στην Ελλάδα, υπάρχει ισχυρός αποπληθωρισμός, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Οι τιμές μειώθηκαν κατά 2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 1962. Τα χρήματα αξίζουν περισσότερο σε αντίθεση με τις χώρες σε άνθηση, όπως τη Γερμανία, όπου υπάρχουν φόβοι πληθωρισμού.
Από τη μία πλευρά, ο αποπληθωρισμός είναι κι αποτέλεσμα των πολλών ετών ύφεσης στην καταχρεωμένη χώρα, η οποία υποστηρίχθηκε με πολλαπλές διασώσεις από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι ένα κούρεμα.
Την ίδια στιγμή ο αποπληθωρισμός είναι ο στόχος των μέτρων λιτότητας, ιδίως των μαζικών περικοπών στους μισθούς που έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή στον πληθυσμό.
Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και πάλι, μιας κι η χώρα είχε γίνει σχετικά ακριβή μετά την είσοδό της στο ευρώ.
Κι όμως, ο αποπληθωρισμός είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Εάν συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα, εξαιτίας του εξωτερικά υψηλού χρέους της.
Μετά από μια μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών, θα της είναι δύσκολο να προβεί σε αποπληρωμή του επειδή δε θα μειώνεται μαζί με τις τιμές στη χώρα.
Επίσης, στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση -Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία - θα μπορούσε να κυριαρχήσει σύντομα ο αποπληθωρισμός.
Ο φόβος για υπερβολική πτώση των τιμών είναι ένας λόγος που την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%. Έτσι, το χρήμα είναι τόσο φθηνό όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας.
Τα περισσότερα πράγματα της καθημερινότητας έχουν γίνει φθηνότερα στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά την εστίαση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες. Μόνο μία ομάδα των αγαθών έγινε πιο ακριβή επειδή οι φόροι έχουν αυξηθεί περισσότερες από μία φορά: το αλκοόλ και ο καπνός».