Τον προβληματισμό της προς τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο κατέθεσε με ερώτηση της η βουλευτής Α' Αθηνών Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή με αφορμή την έγκριση από το Δήμο Αθηναίων της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Νέον «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο».Σύμφωνα με την πρωτοβουλία αυτή θα γίνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία του Κήπου και θα φιλοξενούνται έργα δημιουργών τέχνης.
Ο προβληματισμός της Βουλευτή έγκειται στο γεγονός ότι ο Εθνικός Κήπος εκ της ιστορίας του και εκ της φύσεως του αποτελεί διαχρονικό για την ιστορία των Αθηναίων σημείο πολιτιστικής και οικολογικής αναφοράς. Άλλωστε, όπως τονίζει στην Ερώτησή της η κ. Πιπιλή, το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με το Φ.Ε.Κ. Α.Α.Π. 49-23.03.2011 χαρακτηρίζει τον Εθνικό Κήπο «ως χαρακτηριστικό και ομοιογενή χώρο, που εμπεριέχει αξιόλογα κτίρια, κατασκευές και διαμορφώσεις μεταγενέστερες του 1830, διότι πρόκειται για ένα μοναδικό στην χώρα μας και ιδιαίτερα αξιόλογο παράδειγμα αρχιτεκτονικής τοπίου με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού σχεδιασμού του 19ου αιώνα και με ιδιαίτερο βοτανολογικό ενδιαφέρον».
Σύμφωνα με την Βουλευτή, οι διαδραστικές σχέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στον πολίτη, την ιστορία, το περιβάλλον και την τέχνη οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των πολιτών δίχως, όμως, να διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και να πληγώνεται η ιστορική μνήμη των Αθηναίων.
Η κ. Πιπιλή δεν έμεινε μόνο στις αντιρρήσεις για τη χρήση του Εθνικού Κήπου αλλά κατέθεσε και προτάσεις προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την πρωτοβουλία του Οργανισμού Νέον για υπαίθριες εκθέσεις έργων τέχνης. Πρόκειται για το πάρκο Ριζάρη το οποίο είναι ανοιχτός χώρος, στο κέντρο της πόλης, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται πλησίον του υπέροχου αρχαιολογικού χώρου του Λυκείου του Αριστοτέλη, τον οποίο σύντομα το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποκαλύψει και θα παραδώσει στους πολίτες των Αθηνών, με ανοιχτή πρόσβαση στο παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο, όποτε θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο κέντρο των Αθηνών ένας μοναδικός υπαίθριος χώρος Τέχνης και Πολιτισμού.