«Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος αντιμέτωποι με την Ιστορία» - iefimerida.gr

«Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος αντιμέτωποι με την Ιστορία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η Ευρωζώνη, δύο πρόσωπα καλούνται σύμφωνα με άρθρο της Le Monde να σηκώσουν το βάρος των αποφάσεων: η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Στο κύριο σχόλιο με τίτλο "Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος αντιμέτωποι με την Ιστορία " που υπογράφει ο διευθυντής της, Ερικ Ισραϊλεβιτς, τονίζει ότι δεν είναι αποδεκτή η δήλωση της Αγκελα Μέρκελ ότι "δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα" από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενό του θέλει να ελπίζει ότι η φράση αυτή "είναι ένα είδος αντίφασης, ένας τρόπος για την Καγκελάριο να μειώσει τις προσδοκίες ώστε να μας εκπλήξει καλύτερα".

Γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου και η κατάσταση είναι τέτοια ώστε το "θεαματικό ή το άκρως εξαιρετικό " επιβάλλεται, οι δε Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί " θα πρέπει απαραιτήτως να εργασθούν και να καταλήξουν ".

Για τον διευθυντή της Μοντ " η ελληνική τραγωδία έχει παρατραβήξει και δεν είναι πλέον μια κρίση για το ελληνικό χρέος, αλλά μια κρίση για το ευρώ και την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση". Θεωρεί δε ότι το πέρα - δόθε των διαπραγματεύσεων δίνουν " ένα θλιβερό θέαμα που θα μετατραπεί σε εκρηκτικό".

Παρομοιάζει όλες τις προτάσεις για "μικρολύσεις", όπως και την τελευταία για πιθανή φορολόγηση των τραπεζών, ως " μπαλώματα " στη " φθαρμένη ρόδα " του ευρωπαϊκού οχήματος, ώστε να συνεχίσει ακόμα λίγο την πορεία του. " Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε ", λέει ο Ερίκ Ισραϊλοβιτς.

Γι' αυτόν η λύση θα πρέπει "να δοθεί άνωθεν και να γίνει αλλαγή της ρόδας".

Η εν λόγω ευθύνη, πέφτει στην Μέρκελ και το Σαρκοζί, αφού είναι οι μόνοι ηγέτες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να υπερασπίσουν το γενικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό.

"Η Γερμανία κάνει λάθος εάν θεωρεί ότι θα μπορούσε να είναι πιό δυνατή χωρίς την Ευρώπη", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "ο κόσμος του αύριο θα αποτελείται από μεγάλα νομισματικά μπλοκ που θα μιλούν ίσοι προς ίσους. Το ευρώ είναι ένα από τα μεγάλα νομίσματα παγκοσμίως και όσοι από την Γερμανία πιστεύουν ότι δεν το έχουν ανάγκη κάνουν λάθος".

Σύμφωνα με το διευθυντή της "Μοντ", η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ευρίσκονται σε ένα σημείο της πολιτικής τους ζωής, που η Ιστορία τους καλεί να ξεπεράσουν τα άμεσα εθνικά συμφέροντα. Θα πρέπει να της απαντήσουν με λύσεις εξαιρετικές για την αντιμετώπιση μιας εξαιρετικής κρίσης, καταλήγει.

Στο ναδίρ η δημοτικότητα της Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας βρίσκεται το ποσοστό της καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει ότι μόλις το 36% των ψηφοφόρων θα ψήφιζε την καγκελάριο εάν είχε να επιλέξει ανάμεσα στην Μέρκελ και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, από 39% την περασμένη εβδομάδα και 60% το 2008.

Η Μέρκελ, η οποία θεωρείτο επί μακρόν μια από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς στη Γερμανία, διατηρεί ισχνό προβάδισμα, μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας, έναντι του Στάινμαϊερ, τον οποίο κέρδισε στις εκλογές του 2009, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Είναι η μικρότερη διαφορά ανάμεσά τους που καταγράφεται από το Ινστιτούτο Forsa στην δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL.

Η Μέρκελ δέχεται έντονες επικρίσεις τους τελευταίους μήνες μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε όσον αφορά την πολιτική της στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας αλλά και τις έριδες στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού για το ζήτημα των περικοπών φόρων.

Οι χειρισμοί της στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη επικρίθηκαν επίσης.

Στην ερώτηση εάν θα επέλεγαν την Μέρκελ ή τον Πέερ Στάινμπρικ, το 39% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση επέλεξαν την καγκελάριο και το 37% τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος πιστώνεται την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση που αντιμετώπισε η οικονομία της.

Ούτε ο Στάινμαϊερ ούτε ο Στάινμπρικ έχουν δηλώσει δημόσια ότι προτίθενται να διεκδικήσουν την καγκελαρία στις εκλογές του 2013, αλλά θεωρούνται αμφότεροι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το χρίσμα του SPD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ