Την παράκληση – και μάλιστα από έναν φιλόζωο, όπως τόνισε, καθώς ο ίδιος διαθέτει οικιακό ζώο – να μην ταΐζουν οι πολίτες της Καλαμάτας τα αδέσποτα ζώα, ιδιαιτέρως τους σκύλους, εξέφρασε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και στο Ανατολικό Κέντρο, όπου περίοικοι παρέχουν ευκαιριακά τροφή σε αδέσποτα σκυλιά, τα οποία συγκροτούν αγέλες και όταν δεν βρουν κάτι να φάνε, γίνονται επιθετικά, με αποτέλεσμα να δαγκώνουν ανυποψίαστους περαστικούς.
Το γεγονός οφείλεται στην εγκατάλειψη των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και στη συνήθεια ορισμένων συμπολιτών να παρέχουν στα αδέσποτα τροφή ευκαιριακά σε κάποια σημεία της πόλης.
Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και εργάζεται εντατικά για τη δημιουργία ενός κέντρου αδέσποτων ζώων στη δυτική πλευρά της πόλης. Σε λίγες εβδομάδες θα ετοιμασθούν οι αναγκαίες υποδομές για ένα κέντρο φροντίδας αδέσποτων ζώων, σε δημοτικό χώρο 10 στρεμμάτων, του οποίου η διαμόρφωσή θα γίνει σταδιακά. Στο χώρο αυτό θα διαμορφωθεί άμεσα το υπάρχον οίκημα, θα εγκατασταθούν ηλεκτροφωτισμός και παροχές νερού, θα τοποθετηθεί περίφραξη και θα δημιουργηθεί αποθήκη τροφίμων. Θα υπάρχει ακόμη χώρος για επεμβάσεις στείρωσης.
Τα ζώα που θα «συλληφθούν», ακόμη και αν θανατωθούν λόγω επιθετικότητας, πρέπει να παρακολουθούνται επί 15ήμερο για να διαπιστωθεί μήπως πάσχουν από λύσσα. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, επιβάλλεται να εμβολιασθούν όλα τα σκυλιά, είτε κυνηγετικά είτε όχι, κατά της λύσσας, καθώς η ασθένεια αυτή έχει κάνει απειλητική την εμφάνισή της στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, έχοντας «κατέβει» μέχρι τα Τρίκαλα.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημάρχου ήταν φυσικό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία «απάντησε», καταθέτοντας μήνυση εναντίον του και κατά παντός υπευθύνου.
«Ο δήμαρχος Καλαμάτας, επενδυόμενος παραπλανητικά το μανδύα του φιλόζωου, περιφρονώντας και αγνοώντας τις εθνικές και ενωσιακές νομοθεσίες και οδηγίες, καθώς και τον ηθικό κώδικα για την προστασία κάθε έμβιου όντος, βάσει των οποίων έχει τη νομική υποχρέωση να προστατέψει τα αδέσποτα της περιοχής του και να τα διαχειριστεί με συγκεκριμένο και πολιτισμένο τρόπο, βάζοντας μάλιστα ποτίστρες και ταΐστρες βάσει του νόμου 4039/2012, και παροτρύνοντας τους δημότες του να μην τα φροντίζουν, ουσιαστικά τα καταδικάζει σε ασιτία και εξαθλίωση, γεγονός που συνιστά παράνομη πράξη και είναι ανεπίτρεπτο αυτά τα λόγια να λέγονται από αρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζουμε την εγκύκλιο 1/2013 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ωσαύτως αναφέρεται στην υποχρέωση, νομική και ηθική, της σίτισης των αδέσποτων ζώων. Ουδείς βρίσκεται πάνω από τον νόμο, η δε παραβίαση της νομοθεσίας, ειδικά από δημόσιους λειτουργούς και τοπικούς άρχοντες, αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση. Καλούμε το δήμαρχο Καλαμάτας να επανέλθει στην έννομο τάξη και να ανακαλέσει άμεσα τις επονείδιστες δηλώσεις κατά της ζωής εμβίων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Μετά τον ξεσηκωμό, ο δήμαρχος επανήλθε, θεωρώντας υπερβολική τη διαμαρτυρία των προαναφερόμενων οργανώσεων.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε και ως δολοφόνοι των ζώων. Προσωπικά, αλλά και ο στενός μου οικογενειακός κύκλος, έχουμε στα σπίτια μας δεκάδες τετράποδα, κυρίως σκυλιά. Επομένως, δε φειδόμαστε ευαισθησίας απέναντι στα ζώα.
Πηγή: thrarrosnews.gr