Είναι το απόλυτο γλυκό του φθινοπώρου, πριν πιάσουν τα κρύα και εξαφανιστούν τα σταφύλια σουλτανίνα. Σπεύστε και επί τη ευκαιρία αγοράστε και μια γλαστρούλα αρμαπρόριζα, βάλτε την στο μπαλκόνι σας, μεγαλώνει και διατηρείται πανεύκολα. Θα είστε υπερήφανοι που την έχετε σπίτι σας, μπαίνει παντού!
Υλικά
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
200 γραμμάρια αμύγδαλο καβουρντισμένο
Εκτέλεση
Αφού πλύνουμε το σταφύλι και το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄.
Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.
Αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει 1΄.
Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄ στους 200οCμέχρι να ροδίσουν.
Μερικά μυστικά:
Αν σας αρέσει πολύ ανοιχτόχρωμο, μη σκεπάσετε καθόλου την κατσαρόλα.
Είναι από τα λίγα γλυκά που δεν χρειάζεται να ξαναβράσουν αν το έχουμε δέσει σωστά. Μάλιστα καλό είναι αποφύγουμε δεύτερο βράσιμο για να μη γίνει σκούρο το γλυκό μας. Αν και αυτό δεν πειράζει ιδιαιτέρως!
Το γλυκό σταφύλι είναι από τα ωραιότερα συνοδευτικά του γιαουρτιού, του ρυζόγαλου και κάθε είδους κρέμας.
Aυτή είναι η αρμπαρόριζα, σε γλαστρούλα. Κάνει και πολύ ωραία πρασινάδα σε μπαλκόνι! Ταιριάζει θεϊκά σε όλες σχεδόν τις μαρμελάδες, ψάξτε συνταγές και λιχουδιές!