Κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ψηφοφορία των βουλευτών.

Αργά το απόγευμα, αναμένεται να αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τελευταία αυτή του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Κύριο θέμα, είναι το «λουκέτο» της κυβέρνησης στην ΕΡΤ αλλά και η επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, με πολλούς βουλευτές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να εξαπολύουν κατηγορίες εκατέρωθεν

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, φάνηκαν να επιδοκιμάζουν την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως αντιδρά για ψηφοθηρικούς λόγους, τόσο για το θέμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης όσο και για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απόψε θα γίνει ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί εδώ και 15 μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση αναλώνεται σε μία στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική και σε πολιτικά τερτίπια χωρίς προτάσεις» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε, στηρίζοντας στελέχη του αλλά και μια μικρή πλειοψηφία συνδικαλιστών που πιστεύουν, όπως είπε, σε ανορθόδοξες πρακτικές, δεν κατάφερε να πλήξει την κυβέρνηση και την προσπάθεια που καταβάλλει για να βγει η χώρα από τη κρίση.

«Εμείς προτάξαμε ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την ποιότητα στην εκπαίδευση και την δημοσιονομική εξυγίανση» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ έκανε λόγο για 10 θεσμικά βήματα στα οποία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στην αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων».

«Με την ιστορία της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να οργανώσει το σύγχρονο Κούγκι, αλλά απέτυχε. Η στιβαρή παρέμβαση της ΕΛΑΣ έδωσε λύση στην παράνομη κατάληψη κρατικών εγκαταστάσεων και επέστρεψε τις υποδομές στο κράτος» διατράνωσε ο Μιχάλης Ταμήλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας δίδει την εντύπωση ότι δεν αναγνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών του Συντάγματος, αφού όλες οι ενέργειες εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού έγιναν σύννομα, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κλειτσιώτης.

«Αυτή η ΕΡΤ τελείωσε και προχωράμε σε μία νέα Δημόσια Τηλεόραση, ανεξάρτητη, χωρίς κομματικό έλεγχο, χωρίς διασπάθιση δημοσίου χρήματος, χωρίς στρατιές υπαλλήλων» τόνισε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Απόστολος Βεζυρόπουλος.

«Τι είναι η ΕΡΤ; Λάφυρο, πλιάτσικο, και κάνετε γιουρούσι για να πάρετε την ΕΡΤ πίσω;» αναρωτήθηκε ο Δάνης Τζαμτζής απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. «Πολλές φορές έχετε αποφασίσει να καταλύσετε τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία, αλλά δεν θα σας δώσουμε τη δυνατότητα αυτή» είπε ο βουλευτής.

Από την μεριά της αντιπολίτευσης και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν αρκετές κατηγορίες για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και την γενικότερη πολιτική κατεύθυνση που ακολουθείται.

«Από τις 18 Οκτωβρίου που έληξε η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου -και άρα η ΕΡΤ είναι νόμιμος διαχειριστής των συχνοτήτων- είναι ζήτημα θεσμών. Από την ημέρα που σφραγίσατε την είσοδο με χειροπέδες είναι ζήτημα κυβερνητικής παρανομίας» απάντησε η Σοφία Σακοράφα, συνδυάζοντας την επέμβαση με το πρόσφατο «δώρο της συγκυβέρνησης στους κυρίους Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού και Βαρδινογιάννη».

«Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που συζητούμε τη διευθέτηση της νομιμότητας της κατοχής των συχνοτήτων» παρατήρησε αργότερα και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς.

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προάσπιση της Δημοκρατίας, απέναντι στο έγκλημα της φίμωσης και του ελέγχου της ενημέρωσης» υποστήριξε ο Απόστολος Αλεξόπουλος.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς με αφορμή την ΕΡΤ φύγαμε από την κυβέρνηση, ενώ εσείς καταθέσατε τώρα την πρόταση δυσπιστίας και όχι τότε. Αν κατατίθεται για να καλύψετε δικά σας προβλήματα, τότε παίζετε άσχημη πολιτική πόκα» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιώργος Κυρίτσης.

«Υπάρχει πρόβλημα αυταρχισμού και δημοκρατίας, αλλά εμείς ποτέ δεν είπαμε πως η αστική δημοκρατία μπορεί να επιτρέπει τα πάντα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αστική νομιμότητα. Αυτή είναι η κυβέρνηση και η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει δια πυρός και σιδήρου αυτήν την πολιτική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ