Ανεργοι Ελληνες πτυχιούχοι αλλάζουν «ρότα» και μπαρκάρουν για ένα καλύτερο αύριο - iefimerida.gr

Ανεργοι Ελληνες πτυχιούχοι αλλάζουν «ρότα» και μπαρκάρουν για ένα καλύτερο αύριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Πέτρος, η Παναγιώτα, ο Λάμπρος και ο Γιάννης. Είναι νέοι με όνειρα για τη ζωή τους. Είναι πτυχιούχοι και ο καθένας έχει περάσει το κατώφλι διαφορετικής μεταξύ τους σχολής. Ωστόσο και οι τέσσερις έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ανοίγουν τα πανιά τους... και βάζουν πλώρη για τη θάλασσα. Εκεί, που όπως υποστηρίζουν, ανοίγονται οι πόρτες για μία επαγγελματική σταδιοδρομία.Εκατοντάδες είναι οι νέοι που βιώνουν την ανεργία της... στεριάς και επιλέγουν τον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των αιτήσεων των υποψηφίων, οι οποίοι βλέποντας πως για μία θέση εργασίας πρέπει κανείς να «περάσει 40 κύματα» βρίσκουν λύση στη θάλασσα. «Κάποτε στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πήγαιναν τα παιδιά από ναυτικές οικογένειες, πλέον έρχονται όλοι» λέει στον «Τύπο της Κυριακής» ο διοικητής της ΑΕΝ Ασπρόπυργου Ευάγγελος Σιγούρος.

Απόφοιτοι Νομικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Μηχανολόγοι-Μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ακόμα και λογιστές αλλάζουν «ρότα» στη ζωή τους και περνούν την πόρτα τη Σχολής Πλοιάρχων και Μηχανικών.«Η θάλασσα ποτέ δεν πεθαίνει. Ο ελληνικός στόλος είναι πολύ μεγάλος και τα παιδιά πιο εύκολα να βγάλουν ένα μεροκάματο» αναφέρει ο διευθυντής της Σχολής Πλοιάρχων Ασπρόπυργου, Θανάσης Καρκούλιας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος έρχονται στη σχολή ακόμα και παιδιά με μεταπτυχιακό. «Η θάλασσα δίνει επιλογές όταν από παντού έχουν κοπεί» δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρκούλιας αναφέρει ότι «οι δυσκολίες είναι μεγάλες στα επαγγέλματα αυτά, όπως όλα όμως τα επαγγέλματα. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να υπάρχουν μεγάλες ανέσεις. Σαφώς υπάρχει κρίση και στη ναυτιλία, αλλά σίγουρα δεν έχει επηρεάσει τον κλάδο αυτό όσο άλλους κλάδους. Ακόμα υπάρχουν δουλειές».

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής» ο Γιάννης δεν έβρισκε πουθενά δουλειά όταν πήρε το πτυχίο του. Ετσι επέλεξε στη συγκεκριμένη σχολή των Μηχανικών. «Ηθελα να βρω ένα επάγγελμα που τουλάχιστον θα έχει δουλειά» αναφέρει, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του.

«Υπάρχει μεγάλη ανεργία και η θάλασσα είναι δρόμος για να φτιάξεις το μέλλον σου» δηλώνει η Παναγιώτα, η οποία είναι απόφοιτη της Σχολής Εμποροπλοιάρχων του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Ολοι οι συμφοιτητές μου είναι άνεργοι, εγώ τουλάχιστον έχω δουλειά» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζει πως σε αυτή τη δουλειά μία γυναίκα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει.

Ο Γιάννης έδωσε πανελλήνιες και περνούσε σε πολλές σχολές. «Στο τέλος που είχα να ζυγίσω τα πράγματα, επέλεξα συνειδητά να γίνω πλοίαρχος γιατί είχα σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, κάτι που δυστυχώς κανένα άλλο ΑΕΙ δεν μου προσέφερε» υποστηρίζει.

«Μπορείς να σχεδιάζεις τα πράγματα για το μέλλον» λέει ο Λάμπρος, ο οποίος αναφέρει ότι παρόλο που γνωρίζει τις δυσκολίες της θάλασσας, ήξερε ότι προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ανεργία νέοι ναυτικοί πτυχιούχοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ