«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν λύση στην κρίση χρέους» - iefimerida.gr

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν λύση στην κρίση χρέους»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αυριανή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους και για την αποφυγή της μετάδοσής της στην Ιταλία και την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

"Θα μπορούσε να είναι καθοριστική στιγμή για το πού πηγαίνει η Ευρώπη", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Οι αγορές λένε ουσιαστικά, αυτό που λέω και εγώ: Ότι η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα είναι σε θέση να φέρει το βάρος όλης της Ευρώπης και των άλλων προβλημάτων που έχει η Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την ευρύτερη διάσταση της κρίσης: "Πρέπει να εξετάσουμε τα ευρύτερα ζητήματα", δήλωσε, προσθέτοντας: "Αν τα spreads αυξηθούν στην Ιταλία και την Ισπανία, αυτό δεν πρόκειται να το λύσει η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της ανεπάρκειες".

Δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε: "Έχουμε κάνει και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να θέσουμε σε τάξη τα του οίκου μας", ενώ πρόσθεσε: "Υπάρχουν συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα στο ευρώ - όπου έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές πολιτικές δανεισμού και φορολογικής πολιτικής και διαφορετικές ανταγωνιστικότητες των οικονομιών μας - τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε". Αναφορικά με τα ευρωομόλογα, την έκδοση των οποίων έχει υποστηρίξει, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα δημιουργούσαν "ένα αίσθημα ασφάλειας".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει "άμεσο ενδιαφέρον" των ΗΠΑ για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ευρώπης και ότι η εμπειρία τους από την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική και η συμμετοχή τους στο ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. "Η Ευρώπη είναι μία ισχυρή αγορά για τις ΗΠΑ", είπε, προσθέτοντας: "Αν έχει προβλήματα, αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αν υπάρχει μία βαθύτερη ύφεση, αυτό θα επηρεάσει πολύ τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ".

Συνάντηση με Μπαρόζο το απόγευμα

Κρίσιμη συνάντηση ενόψει των αυριανών καθοριστικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα έχει στις 5 το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί και λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού, το μεσημέρι, για την βελγική πρωτεύουσα, όπου θα λάβει χώρα η έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, αναμένεται να μεταφέρει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις "κόκκινες γραμμές" της Ελλάδας, κατά τις συζητήσεις στην αυριανή, καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης, όπως προδιαγράφεται, Σύνοδο των 17 ηγετών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Δηλώσεις Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε σήμερα «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στην ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους και προέβλεψε ότι η αυριανή σύνοδος θα έχει παγκόσμιες συνέπειες.

«Κανένας δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», είπε ο Μπαρόζο στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εάν δεν βρεθεί μια λύση αύριο στη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Μπαρόζο απήυθυνε σήμερα έκκληση στα κράτη της ζώνης του ευρώ ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπέρβαση της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της ευρωζώνης "κρίσιμη".

'Ηλθε η ώρα, με πνεύμα συναίνεσης, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις οι χώρες του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τόνισε ο Μπαρόζο σημειώνοντας πως στην αντίθετη περίπτωση η ιστορία θα κρίνει με αυστηρότητα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, ανακοίνωσε, επίσης, τη σύσταση της ομάδας των κοινοτικών εμπεοιρογνωμόνων που σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα αναλάβει την προώθηση της κοινοτικής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Επικεφαλής της Ομάδας ορίστηκε ο Χορστ Ράϊχεμπαχ, τέως γενικός διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Κλίντον

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στην αυριανή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, ενώ σήμερα το απόγευμα θα έχει και διμερείς συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι το τηλεφώνημα του κ. Κλίντον έγινε λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και συζύγου του πρώην Προέδρου Χίλαρι Κλίντον.

Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές κατά την επικοινωνία συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα και κυρίως για την οικονομική κρίση, που αποτελεί και το μείζον θέμα.

Ο κ. Κλίντον συμμερίσθηκε την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι πρέπει στην αυριανή Σύνοδο να υπάρξει λύση και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και στις θυσίες του ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ