Σε παγκόσμια μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η κατάθλιψη, καθώς είναι πλέον η δεύτερη αιτία ανικανότητας και αναπηρίας παγκοσμίως, μετά τους πόνους στη μέση, με τον επιστημονικό κόσμο να επισημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπισθεί ως ζήτημα προτεραιότητας.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η Σχολή Υγείας του πανεπιστημίου Κουνίνσλαντ της Αυστραλίας, η κατάθλιψη έχει χτυπήσει και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, καθώς όπως αναφέρεται, το 2010 σχεδόν το 5% των Ελλήνων πάσχει από «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».
Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τη Δυτική Ευρώπη είναι 4,7% (από 4,3% έως 5%). Υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως η Ολλανδία (8%) και η Ελβετία (6,2%) και άλλες με χαμηλότερα, όπως η Βρετανία (3%) και το Βέλγιο (4%).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη (με ποσοστό 8,2%) κατατάχτηκε ως δεύτερη κυριότερη αιτία ανικανότητας, αν και η επίπτωσή της ποικίλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης καταγράφονται στο Αφγανιστάν και τα χαμηλότερα στην Ιαπωνία. Γενικότερα, η κατάθλιψη πλήττει περισσότερο τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και λιγότερο τις πιο πλούσιες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακόμα, σύμφωνα με την μελέτη, η κατάθλιψη επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες και τους ενήλικες εργαζόμενους από τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Εξάλλου, ένα σημαντικό ποσοστό των αυτοκτονιών και των ισχαιμικών καρδιαγγειακών επεισοδίων αποδίδονται στην κατάθλιψη.