Με όπλο την πορεία των εσόδων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει τις απαιτήσεις της Τρόικα - iefimerida.gr

Με όπλο την πορεία των εσόδων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει τις απαιτήσεις της Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού προσήλθε η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για πρόσθετα μέτρα το 2014.

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απέφυγε ωστόσο να προδικάσει αν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Κατά την πρώτη συνάντηση δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες).

Όσο για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης, η υστέρηση από τον στόχο που υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι βοηθά στη διαπραγμάτευση για ενδεχόμενη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Αντίστοιχα τα καλύτερα του αναμενομένου έσοδα από τον ΦΠΑ στην εστίαση, παρά τη μείωση του συντελεστή από 23% σε 13%, ενισχύουν την αισιοδοξία για διατήρηση του και μετά το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα πάντα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

  • Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.
  • Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.
  • Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ