Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα βγει εθελοντικά από την Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα βγει εθελοντικά από την Ευρωζώνη

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα βγει εθελοντικά από την Ευρωζώνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας προχώρησε Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από προσκεκλημένους πολιτικούς, καθηγητές και οικονομολόγους,-όλοι σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο τους- απέκλεισε τις μονομερείς ενέργειες τονίζοντας πως «Εχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μία έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».

«Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μία καταστροφή για την Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος. Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει».

Αναφερόμενος στο ρόλο και στους χειρισμούς της Τρόικα στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της Τρόικα στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της Τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ασκώντας κριτική έθεσε εύλογα το ερώτημα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;», και με την ιδιότητα του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπενθύμισε πως «Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα».

Ποιοι συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα

Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ο εξ' απορρήτων στενός του συνεργάτης Νίκος Παππάς, καθώς και ο βουλευτής και τομεάρχης ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που μετείχε επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.

Στο εν λόγω συνέδριο ξεχώρισε ο Τζειμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος είναι καθηγητής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και έχει άριστη γνώση του ελληνικού προβλήματος και των εξελίξεων στην Ευρώπη. Ο γνωστός κεϋνσιανός οικονομολόγος, διαθέτει άριστες σχέσεις με τον κ. Τσίπρα, -μετά την γνωριμία τους τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνέδριο το οποίο είχε διοργανώσει στην Αθήνα η Λούκα Κατσέλη- ενώ ο συνδετικός κρίκος Τσίπρα με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο υπήρξε ο οικονομολόγος και άτυπος σύμβουλός του Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής στο Οστιν.

Τέλος, την Τρίτη ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στη συζήτηση με θέμα «Συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση» δίνοντας το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο της κυβερνητικής προοπτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ