Πονοκέφαλος για τον Στουρνάρα τα νέα ληξιπρόθεσμα και η χαμηλή είσπραξη προστίμων - iefimerida.gr

Πονοκέφαλος για τον Στουρνάρα τα νέα ληξιπρόθεσμα και η χαμηλή είσπραξη προστίμων

Πονοκέφαλος για τον Στουρνάρα τα νέα ληξιπρόθεσμα και η χαμηλή είσπραξη προστίμω
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Συνεχίζεται το σκωτσέζικο ντους στο οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των εσόδων, καθώς την ώρα που ακούστηκαν οι πρώτοι στεναγμοί ανακούφισης λόγω της βελτίωσης των επιδόσεων στις ΔΟΥ, ήρθαν τα αναλυτικά στοιχεία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και πολύ περισσότερο τα στοιχεία από τις εκκρεμείς υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια, για να βαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση του τρίτου τριμήνου, το Δημόσιο κατάφερε να βάλει στα ταμεία του μόλις το 5,1% των επιδικασθέντων προστίμων επί φορολογικών υποθέσεων ήτοι 755 εκατ. ευρώ επί συνόλου 14,6 δισ ευρώ, ενώ η εικόνα από τις τελωνειακές υποθέσεις είναι ακόμα χειρότερη, καθώς εισπράχθηκε το 4,8% των επιδικασθέντων προστίμων!

Σε μια συγκυρία, όπου το υπουργείο Οικονομικών «διψά» για καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εσόδων, που θα βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα, το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο το σύνολο των ΔΟΥ έφερε 781 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο, αναμφίβολα επιτρέπει κάποια συγκρατημένα χαμόγελα, παρά το ότι η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα (όπου συνυπολογίζονται) στο 9μηνο διαμορφωνόταν στα επίπεδα των περίπου 450 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ότι «φουσκώνουν» οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και πρόστιμα, κόβει τα «φτερά» του οικονομικού επιτελείου, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει το πώς θα καταλήξει η χρονιά, ειδικά από τη στιγμή που «κλείνει» με Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Πολυτελείας στα Ι.Χ., δόσεις ΦΑΠ και φόρο εισοδήματος. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι μέσα σε έναν μήνα οι οφειλές από φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 233 εκατ. ευρώ, από ΦΠΑ κατά 107 εκατ. ευρώ, από πρόστιμα κατά 200 εκατ. ευρώ.

Απολύτως απογοητευτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα φορολογικά δικαστήρια, καθώς παρά τις συστάσεις της Τρόικα και της Ομάδας του Χ. Ράιχενμπαχ για επιτάχυνση των δικών, παρά τη θεσμοθέτηση εξωδικαστικών διαδικασιών και παρά την αύξηση των παραβόλων, οι προσφυγές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εκκρεμείς υποθέσεις συσσωρεύονται. Με τη συμπλήρωση του 9μήνου υπάρχει ένα stock 111.151 υποθέσεων, εκ των οποίων οι 32.738 αφορούν σε υποθέσεις ΦΠΑ και ΚΒΣ, συνολικού ύψους 8 δισ ευρώ, ενώ μόνο στο τρίτο τρίμηνο- εν μέσω θέρους δηλαδή- υποβλήθηκαν 806 προσφυγές!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ