Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την Τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια) για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής) Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δεν είναι δυνατόν η Τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουλτς.
Χαιρετίζοντας τον «αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Μάρτιν Σουλτς», ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια «νέα Ευρώπη», που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, «ιδιαίτερα της ανεργίας», αντί της «συντηρητικής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».
«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Όλοι μας όμως ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το βήμα, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει plan B» , είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε ακόμη την «ετοιμότητα Σουλτς» να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς (η πρόταση υποψηφιότητας του οποίου για την προεδρία της Επιτροπής εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας φέρει και την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου) σημείωσε ότι στην «προεκλογική» περίοδο θα αναπτύξει μια «αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία», με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την προθυμία του να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, (που άρχισε ήδη να εκφράζεται) αλλά και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των Ελλήνων, σημειώνοντας πως απαιτείται εκταμίευση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το περιφερειακό και η πρόσβαση στη δανειοδότηση, ώστε να τερματιστεί η «πιστωτική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σουλτς: Η Τρόικα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό
Σε δηλώσεις του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», πάντως, ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «η δομή της Τρόικα αποδείχτηκε αναποτελεσματική για τη λύση των προβλημάτων και έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό»
«Κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα που η Ευρώπη, η πιο πλούσια ήπειρος του κόσμου, φαινόταν να έχει ξεπεράσει οριστικά: δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, εξώσεις οικογενειών εξαιτίας της καθυστέρησης της πληρωμής της δόσης του δανείου στην Ισπανία, η απώλεια μια ολόκληρης γενιάς νέων που είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τους γονείς τους και να παραιτηθούν από κάθε όνειρο για καριέρα ή μια δική τους οικογένεια», γράφει ο Σουλτς προσθέτοντας: «Το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες ήταν και παραμένει τρομακτικό. Μας είχαν πει ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή, ότι η λιτότητα ήταν ο μόνος δρόμος εξόδου και ότι η οικονομική ανάκαμψη είχε ένα αντίκρισμα που όλοι έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε. Σήμερα, με βάση την αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οικονομολόγοι αποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομία είχαν υπολογιστεί λάθος...».
Η αναφορά του ΔΝΤ -γράφει στη συνέχεια το άρθρο- «δείχνει μεταξύ άλλων ότι η δομή της τρόικας αποδείχτηκε αναποτελεσματική στη λύση των προβλημάτων και ότι έκανε περισσότερο κακό παρά καλό. Προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη και δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη και υπονόμευσε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη».
«Μια συγνώμη δεν αρκεί», γράφει ο Σουλτς: Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχημένες προσπάθειες και την τεράστια απογοήτευση που δημιουργήθηκε. Κάποιος πρέπει να καταλάβει... Η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου διεξάγει έρευνα για τις ενέργειες της τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο ώστε να καταλάβουμε για ποιο λόγο έγιναν τόσο πολλά λάθη και γιατί όλες οι επιβεβαιώσεις, ότι σε τρία χρόνια [αυτά τα λάθη] θα έχουν διορθωθεί, αποδείχτηκαν τελικά απολύτως ψευδείς. Ο δημοκρατικός έλεγχος, μετά από τρία χρόνια αναμονής, μπορεί τελικά να αρχίσει".
«Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη... Έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις, οι οποίες όμως είχαν φτωχά αποτελέσματα. Πρέπει να περιορίσουμε τις απαιτήσεις μας και να δράσουμε με σύνεση. Παρόλα αυτά, πιστεύω σε έναν Νότο της ανάπτυξης και σε μια Ευρώπη για τον Νότο και με τον Νότο», καταλήγει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου που, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αθήνα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.