Ποιοι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή – Τα πέντε ονόματα που βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών - iefimerida.gr

Ποιοι παρακολουθούσαν τον Καραμανλή – Τα πέντε ονόματα που βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο προσκήνιο επανέρχεται η πολύκροτη υπόθεση παρακολούθησης του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από 3 Ελληνοαμερικανούς και ένα τέταρτο άτομο που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της εταιρείας, οι οποίοι επιδίδονταν σε υποκλοπές στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας ως παραπέτασμα μία επενδυτική εταιρεία συμβούλων.

Οι υποκλοπές συνεχίστηκαν και μετά την αποκάλυψή τους 2005, με τους «κατασκόπους» να ενημερώνουν λεπτομερώς την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, γνωστή ως NSA, η οποία εδράζεται στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Α. Κανδύλη και θ. Σωτήρη στην εφημερίδα Realnews, «με το ΑΦΜ της εν λόγω εταιρείας είχαν αγοραστεί τέσσερα κινητά. Τα τρία από αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στις πρώτες υποκλοπές, την περίοδο 2004-2005. Ωστόσο, όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επικράτειας της τότε κυβέρνησης, απενεργοποιήθηκαν.

Περίπου δύο μήνες μετά, το τέταρτο που είχε μείνει ανενεργό, ενεργοποιήθηκε, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα του Κώστα Καραμανλή, αλλά και άλλων προσώπων

Οι παρακολουθήσεις συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το 2007, κάτι που φαίνεται να ήταν το μεγάλο λάθος των υποκλοπέων. Οι Ελληνικές αρχές τους εντόπισαν και η ΕΥΠ άρχισε να παρακολουθεί το εν λόγω τηλέφωνο. Μέσα από την παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνοαμερικανοί συνομιλούσαν με το Μέριλαντ».

Οι παρακολουθήσεις των υποκλοπέων από την ΕΥΠ είχαν αποκαλύψει ότι οι τελευταίοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα κεντρικά της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, ζητώντας «γραμμή» από τους ανωτέρους τους για το πώς όφειλαν να κινηθούν από τη στιγμή που η δράση τους είχε πλέον ξεσκεπαστεί.

Όλα αυτά τα στοιχεία έφτασαν στα χέρια του γ' τακτικού ανακριτή Δημήτρη Φούκα από άνθρωπο που είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην αντι-παρακολούθηση των υποκλοπέων, ενώ ο κ. Φούκας είχε ζητήσει τότε τη συνένωση της προκείμενης δικογραφίας περί παρακολουθήσεων με την άλλη που είχε να κάνει με το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα, ο άνθρωπος που παραχώρησε τότε τα τόσο σημαντικά στοιχεία φωτογράφιζε και έναν Αμερικανό με κομβικό ρόλο στις υποκλοπές.

Σύμφωνα και πάλι με το δημοσίευμα της Realnews, «Το εν λόγω άτομο... πηγαινοερχόταν στη χώρα μας από το 1997 έως τουλάχιστον το 2010 σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους», κάθε φορά δηλαδή που προέκυπταν θέματα που «έκαιγαν» τους Αμερικανούς, όπως οι τότε διαπραγματεύσεις για τον αγωγό South Stream: «οι Αμερικανοί διαφωνούσαν με την ενεργειακή προσέγγιση Ελλάδας-Ρωσίας και γι' αυτό το λόγο ήθελαν να έχουν γνώση από πρώτο χέρι για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Το πρόσωπο αυτό είχε μεταβεί στη χώρα μας με την ιδιότητα του διπλωματικού υπαλλήλου, για να αποκαλυφθεί τελικά, έπειτα από δικαστική έρευνα, ότι επρόκειτο για κατάσκοπο, ενώ φέρεται να συνδεόταν και με το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.

Τέλος, σημειώνει το δημοσίευμα: «Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, αφού όμως πρώτα βρεθούν φωτογραφίες του και επιβεβαιωθεί οπτικά η ταυτότητά του. [...] Την ίδια στιγμή, ο γ' τακτικός ανακριτής απέστειλε δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Αμερική και τη Ρωσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ