Συνεχίζει η Τουρκία τις προκλητικές δηλώσεις για την κυπριακή προεδρία της ΕΕ το 2012, επιμένοντας πως δεν θα αποδεχθεί την προεδρία, αν δεν έχει βρεθεί μέχρι τότε λύση στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τα Κατεχόμενα για την αυριανή επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 o πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Δεν θα δεχτούμε την προεδρία στην ΕΕ της "Νότιας Κύπρου", την οποία δεν αναγνωρίζουμε. Η ΕΕ έπρεπε να έχει σκεφτει τις συνέπειες όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Και συνέχισε: «Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι «τουρκική ειρηνευτική αποστολή» του 1974, όπως χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο, «αποτέλεσε την αναγέννηση των τουρκοκυπρίων».
Σε μήνυμά του προς τους τουρκοκύπριους, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναφέροντας ότι η ενότητα της Τουρκίας με τα κατεχόμενα δεν θα καταρρεύσει ποτέ και σημείωσε ότι το ψευδοκράτος οφείλει την ελευθερία και την ανάπτυξή του στην Τουρκία.
Ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι μια λύση διζωνική, που θα προνοεί «ισότητα και κυριαρχία και των δύο λαών» - κατά την έκφρασή του - καθώς και συνέχιση των εγγυήσεων από την Τουρκία.
Υποστήριξε ακόμα ότι τόσο η Τουρκία, όσο και το ψευδοκράτος, πιστεύουν στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος από τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου και διενέργεια δημοψηφισμάτων τους πρώτους μήνες του 2012.
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κατέστησε σαφές εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με αφορμή την επέτειο της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και τις σχετικές σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.
Παράλληλα επανέλαβε ότι "η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Ο λαός της Κύπρου πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει πάντα δίπλα του την Ελλάδα στο δίκαιο αγώνα για την επανένωση της πατρίδας του", επισήμανε ο κ. Λαμπρινίδης.
Αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι "λίγο πριν την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο Τούρκος πρωθυπουργός "απειλεί" με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με σχέδια "Β" επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου.
Οι δηλώσεις αυτές, συνέχισε, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. "Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της", σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ, naftemporiki.gr