Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτικών ακινήτων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να... τετραγωνίσει το κύκλο καλείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να αλλάξει τους συντελεστές φορολόγησης αγροτεμαχίων, ενδεχομένως και αγροτικών κτισμάτων, χωρίς όμως να μετακυλίσει το βάρος στα ήδη υπερφορολογημένα αστικά ακίνητα και πάνω από όλα χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω ο κεντρικός δημοσιονομικός στόχος των 2,9 δισ ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε αφορμή στην Τρόικα για νέες απαιτήσεις.Αυτό που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι κατ' αρχήν αλλαγές στους συντελεστές χρήσης των αγροτεμαχίων, με στόχο την ανακατανομή του βάρους ανάλογα με τη καλλιέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι για 30 στρέμματα, χωρίς πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, για παράδειγμα στην Άρτα, εάν πρόκειται για μονοετή καλλιέργεια ο φόρος διαμορφώνεται στα 68 ευρώ, εάν πρόκειται για ελαιοκαλλιέργεια, ο φόρος υπολογίζεται στα 122 ευρώ, εάν πρόκειται για δενδροκαλλιέργεια φτάνει στα 135 ευρώ, ενώ εάν χρησιμοποιούνται ως χώρος στάθμευσης ο φόρος περιορίζεται στα 101 ευρώ. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα μετακύλισης του βάρους στις επιδοτούμενες καλλιέργειες με χρήση της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα ο θεσσαλικός κάμπος.
Υπό εξέταση είναι ακόμα η δυνατότητα αλλαγών στους συντελεστές επιφανείας με στόχο τη μετακύλιση του βάρους σε αγροτεμάχια άνω των 130 στρεμμάτων, στους συντελεστές πρόσοψης σε εθνικές ή επαρχιακές οδούς, όπως επίσης στο συντελεστή προσαύξησης για αγροτεμάχια με κατοικία, ο οποίος ως έχει οδηγεί σε 5πλασιασμό του φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, 20 στρέμματα με δενδροκαλλιέργεια, χωρίς κατοικία θα επιβαρυνθούν με 72 ευρώ, ωστόσο εάν υπάρχει κατοικία- όχι κύρια- ο φόρος φτάνει στα 360 ευρώ. Στον Πλατύκαμπο Λάρισας, 50 στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας σε επαρχιακή οδό, χωρίς κατοικία, επιβαρύνονται με 90 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία, εκτινάσσεται στα 450 ευρώ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι η όποια αλλαγή συντελεστών δεν σημαίνει ότι μπορεί αυτομάτως να "καλυφθεί" με ανάλογη αυξομείωση συντελεστών άλλης κατηγορίας αγροτεμαχίων, καθώς διαφέρει και ο αριθμός των υπόχρεων ανά κατηγορία και ο αριθμός των ακινήτων τους αλλά και η επιφάνεια τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ