Με τους Ελληνες Ρομά ασχολείται το Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ η αλλιώς National Public Radio, το οποίο κάνει εκτενές ρεπορτάζ για τον τρόπο ζωής τους, αλλά και για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Το NPR, πήγε στον καταυλισμό των Ρομά έξω από την Κόρινθο και συνομίλησε τόσο με τους ίδιους τους κατοίκους, αλλά και με καθηγητές οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν τους Ρομά να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία.
Αρχικά, το NPR καταγράφει τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα τα οποία επικρατούν στους ανήλικους -κυρίως- Ρομά με αφορμή την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου:
«Τα αγόρια είναι νευρικά. Μια μεγάλη παρέλαση από το τοπικό δημόσιο σχολείο έρχεται, αλλά εκείνοι δεν μπορούν να αγοράσουν την στολή: ναυτικό παντελόνι και ένα άσπρο πουκάμισο. Αλλά τα αγόρια, τα οποία είναι Ρομά από έναν φτωχικό καταυλισμό κοντά στην Κόρινθο θέλουν απελπισμένα να παρευρεθούν».
«Θέλουν να είναι υπερήφανοι», λέει η σουηδικής καταγωγής δασκάλα Μαρία Λάρσεν η οποία κάνει μαθήματα σε Ρομά και προσπαθεί να τους εντάξει στην κοινωνία. «Τους έχουν πει ξανά και ξανά στο σχολείο ότι αξίζουν λιγότερο από τα άλλα παιδιά. Αλλά η Ελλάδα είναι το σπίτι τους και θέλουν να ταιριάξουν σε αυτό».
Στη συνέχεια, το NPR αναφέρεται στον τρόπο ζωής των Ρομά, επισημαίνοντας πως «έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον στιγματισμό και την απομόνωση. Πολλοί είναι αμόρφωτοι και είναι πιο πιθανοί να είναι άνεργοι, σε άθλιες συνθήκες και με χαμηλή ποιότητα υγείας από ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι».
Οι Ρομά στην Ελλάδα μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας
Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην υπόθεση της μικρής Μαρίας σημειώνοντας πως «επί ημέρες τα ΜΜΕ υπέθεταν πως οι Ρομά είχαν απαγάγει το παιδί», ενώ μάλιστα φιλοξενεί και δηλώσεις ενός από τους κατοίκους του καταυλισμού της Κορίνθου, του Σωτήρη Τζάμαλη ο οποίος αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Ρομά:
«Ακόμη μας αποκαλούν απαγωγείς παιδιών, ή ακόμη χειρότερα διακινητές ανηλίκων. Οταν διαβάζω τις εφημερίδες, γράφουν πως όπου βρίσκονται Ρομά υπάρχουν ναρκωτικά και όπλα και πως πουλάμε τα παιδιά μας. Θα έπρεπε να ντρέπονται».
Ωστόσο μια άλλη Ρομά, η Μαρία Σουτα κατηγορεί τον λαό της πως αρκετές φορές ασχολήθηκε με το εμπόριο ναρκωτικών, προκειμένου να βγάλει λεφτά: «Αποτέλεσμα είναι, τα παιδιά μας να αρχίσουν να παίρνουν ναρκωτικά και ποιος ξέρει τι άλλο. Θέλω πραγματικά τα εγγόνια μου να μορφωθούν και να φύγουν από εδώ».
Το ρεπορτάζ του Δημόσιου Ραδιοφώνου, κλείνει με τις δηλώσεις της Νατάσας Παναγιωτοπούλου, μιας 21χρονη Ρομά η οποία σχεδιάζει να στείλει το δύο μικρά της παιδιά στο σχολείο, η οποία αναφέρει πως συνοδεύει τους ανήλικους Ρομά όταν παίρνουν το λεωφορείο για το δημόσιο σχολείο. Το ταξίδι αυτό είναι από μόνο του είναι επίπονο μάθημα για το πόσο «αόρατοι» είναι οι Ρομά, αναφέρει το NPR, με την 21χρονη μητέρα να λέει: «Στη στάση των λεωφορείων, συχνά μιλώ στους Ελληνες που περιμένουν εκεί. Πάντα με αγνοούν, αλλά συνεχίζω να προσπαθώ».
φωτογραφία: NPR