«Οχι νέα μέτρα μόνο διαρθρωτικές αλλαγές, πολιτική διαπραγμάτευση για τη χαλάρωση του όρων του Μνημονίου» είναι η νέα κυβερνητική γραμμή στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα η οποία μάλιστα υποστηρίζεται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς στην Αθήνα θα καταφθάσουν αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια και εν συνεχεία οι επικεφαλής της Τρόικα για την έναρξη της διαπραγμάτευσης η οποία παίρνει χαρακτηριστικά θρίλερ καθώς και οι δύο πλευρές φαίνονται να έχουν θέσει «κόκκινες γραμμές» και να είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Επί του παρόντος, όπως σημειώνει η naftemporiki.gr, το μήνυμα των Βρυξελλών προς της Αθήνα είναι βρείτε τα με την Τρόικα στην οποία παρέπεμψε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τον πρωθυπουργό κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα. Οσον αφορά το Χρέος το μήνυμα των Βρυξελλών είναι ότι η όποια πολιτική διαπραγμάτευση θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές.
Η διαφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού
Βασικό «αγκάθι» είναι η διαφωνία στο δημοσιονομικό κενό με το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμούν ότι αυτό θα φθάσει στην χειρότερη περίπτωση στα 500 εκατομμύρια ευρώ και της Τρόικα να κάνει λόγο για κενό 2 - 2,5 δισ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν οτι η κάλυψη του κενού (σύμφωνα με τους δικού τους υπολογισμούς) μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα η Αθήνα επιμένοντας στο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό μπορεί να καλυφθεί, σύμφωνα με το Skai.gr, βάζοντας τέλος στις πρόωρες συντάξεις στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία. Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων.
Μια άλλη πρόταση, του Γενικού Λογιστηρίου, είναι να επιμείνει η Αθήνα στις εκτιμήσεις της ότι δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο και να δεσμευθεί ότι θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό τον Απρίλιο, με διορθωτικές παρεμβάσεις, εάν αποδειχθεί το αντίθετο.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ εμμένουν στο κενό των 2,5 δισ. και απαιτούν να συμφωνηθούν νέα μέτρα.
Τα επιχειρήματα της Αθήνας στη διπαραγμάτευση
Στο Μέγαρο Μαξίμου διεξάγονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με σκοπό η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για τη διπραγμάτευση με την Τρόικα που ξεκινά τις επόμενες ημέρες και να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των δανειστών συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δύσκολα θα μπορούν να αμφισβητήσει η άλλη πλευρά.
Σύμφωνα με το Real.gr τα κυβερνητικά επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στην Τρόικα είναι τα εξής:
- Ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (απομένουν μόνο 300 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων)
- Σημαντικοί οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων
- Κατάθεση την Τρίτη νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας για την εισφοροδιαφυγή.
- Για πρώτη φορά εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα τα έσοδα που προέρχονται από την φοροδιαφυγή.
- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου
Τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα της διαπράγματευσης
Εν τω μεταξύ εκτός από το μεγάλο αγκάθι του δημοσιονομικού κενού στη διαπραγμάτευση υπάρχει μια σειρά ακόμη ανοιχτών θεμάτων για τα οποία υπάρχει ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών με την κυβέρνηση να θέλει εξυγίανση με ανοιχτές τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ και τους δανειστές να ζητούν να μπουν «λουκέτα» είναι το πρώτο θέμα που δημιουργεί ένταση.. Επίσης διαφωνία υπάρχει και στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δυσφορία στην Τρόικα προκαλού και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι μεγάλες τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία.