Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται για ακόμη μια φορά η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστώνουν κενά στο... manual των διαθεσιμοτήτων, από τις οποίες θα προκύψουν 11.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, αλλά και 15.000 απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» οι στόχοι καθυστερούν και αποτελούν, μαζί με τις αμυντικές βιομηχανίες ένα από τα αγκάθια για την έγκριση από το Euro Working Group της δόσης του 1 δισ. ευρώ και την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα.
Οι δανειστές εντοπίζουν προβλήματα και στον ευρύτερο στόχο της αναλογίας 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις με σκοπό τη συνολική μείωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο κατά 150.000. Αιτία είναι οι εκατοντάδες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες.
Η κυβέρνηση προσφεύγει για ακόμη μια φορά σε πολιτική διαπραγμάτευση, ενώ η Τρόικα συνεχίζει να απορρίπτει τις 2.000 απολύσεις επί των συνολικά 4.000 έως τον Δεκέμβριο, ενώ άγνωστο παραμένει το πως θα χειριστεί το ζήτημα των συνολικά 11.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων.
Μέσα σε όλα αυτά η εμπλοκή στα ΑΕΙ καθυστερεί τις 12.500 διαθεσιμότητες του Σεπτέμβρη δημιουργώντας νέα εμπόδια.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζει να εξελίσσεται με γνώμονα τρεις πυλώνες, τι προτείνει το Μνημόνιο, τι έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και τι ζητάει η Τρόικα.
Αναλυτικά, όπως τα παρουσιάζει η εφημερίδα:
- Διαθεσιμότητα: Το μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να βγουν σε 8μηνη διαθεσιμότητα με το 75% των απολαβών τους έως το Σεπτέμβριο 12.500 άτομα και ακόμα 12.500 έως το Δεκέμβριο. Συνολικά 25.000 εντός του 2013. Θα πρέπει να είναι τακτικοί υπάλληλοι και όχι κοντά στη σύνταξη. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το στόχο του Σεπτέμβρη, εκτός από τους 1.500 διοικητικούς στα ΑΕΙ. Ζητά δίμηνη παράταση για το στόχο του Δεκέμβρη ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η Τρόικα απαιτεί ονομαστικά τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων για να εγκρίνει τη δόση και απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης. Ασκεί κριτική για τις νέες καθυστερήσεις και για απουσία πλήρους απεικόνισης στη βάση δεδομένων της απογραφής και της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
- Απολύσεις: Το Μνημόνιο ορίζει να γίνουν 4.000 απολύσεις έως το τέλος Δεκέμβρη και συνολικά 15.000 έως το τέλος του 2014. Εχουν τεθεί επίσης τριμηνιαίοι στόχοι για το επόμενο έτος, Συνολικά οι απολυμένοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στο τέλος του Α' τριμήνου τους 5.000, στο Β΄ τρίμηνο τους 9.000 και τον επόμενο Σεπτέμβριο τους 14.000. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα καλύψει το στόχο από τους 2.600 της ΕΡΤ, περίπου 400 από τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου που παραμένουν στις θέσεις τους έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, τους επίορκους και εκείνους που θα απολυθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες. Η Τρόικα δέχεται μόνο τις 2.000 από τις 4.000 απολύσεις εξαιρώντας τους 600 επαναπροσληφθέντες στην ΔΤ. Ζητά να βρεθούν άλλοι εργαζόμενοι.
- Υποχρεωτικές έξοδοι: Με βάση το Μνημόνιο πρέπει να οριστούν 11.000 διαθέσιμοι που θα οδηγηθούν σε υποχρεωτική αποχώρηση μετά το οκτάμηνο 5.000 εκ των οποίων θα επιλεγούν από τη δεξαμενή διαθέσιμων του Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση δεν παραδέχεται επισήμως το μέτρο, ενώ στελέχη της ατύπως ότι έως τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014 θα έχουν βρεθεί λύσεις. Σημειωτέον ότι τότε θα παρέλθει το οκτάμηνο για το πρώτο κύμα 12.500 διαθέσιμων. Η Τρόικα, από την πλευρά της, δεν έχει διατυπώσει επισήμως της θέση της, αλλά στελέχη επισημαίνουν οτι υπάρχει «ρήτρα» να μην εφαρμοστεί το μέτρο εφόσον βρεθούν άλλες λύσεις (πχ επίορκοι).