Πόσο κοστίζει ένα μωρό: Το αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη της ΕΕ - iefimerida.gr

Πόσο κοστίζει ένα μωρό: Το αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη της ΕΕ

Πόσο κοστίζει ένα μωρό: Το σκοτεινό παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη της ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τραγική ιστορία με την «Οδύσσεια» της μικρής Μαρίας έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχει κινητοποιήσει και τις αρχές με τις έρευνες και τα αποτελέσματά τους να φέρουν στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το εμπόριο βρεφών στις χώρες της ΕΕ.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθή δήθεν άναυδη την εξέλιξη υποθέσεων αγοραπωλησίας βρεφών, ούτε ακούμε για πρώτη φορά την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων που ακμάζουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Οπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι υποθέσεις είναι αναρίθμητες και έχουν τις ρίζες τους στα 14 ορφανοτροφεία και τις περίπου 80 ΜΚΟ που λειτουργούν στη γειτονική χώρα με περισσότερα από 7.000 εγκαταλελειμμένα παιδιά να αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Ο καλύτερος «πελάτης» είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μαστίζονται από την υπογεννητικότητα και κυρίως η Ελλάδα όχι μόνο λόγω συνοριακής γειτνιάσης, αλλά και επειδή η χώρα μας κατατάσσεται στην 17η θέση σε ποσοστά υπογεννητικότητας εντός ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αρχές του 2000 διεξάγεται ένα αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη των αρχών και της Ευρωπαίκής Ενωσης εν γένει όπου χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά πωλούνται και αγοράζονται μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων που δρουν και στις δύο χώρες.

Μάλιστα οι «έμποροι» κοστολογούν τα αγόρια στα 18.000 ευρώ, ενώ το κορίτσια ανάμεσα στα 12.000 – 15.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι τιμές έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ από τη συνολική τιμή συνήθως στη βιολογική μητέρα φθάνουν περίπου 3.000 ευρώ, αφού αφαιρεθούν οι αμοιβές όλων των μεσαζόντων.

Σε αυτό το τραγικό εμπόριο ανθρώπων πολλές σκοτεινές περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας παίζουν κεντρικό ρόλο, ενώ, όπως φάνηκε και από τα δεδομένα στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, αρκετοί Ρομά εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Οι βουλγαρικές αρχές επισήμως τους κυνηγούν για να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες, ωστόσο, δεν κάνουν πολλά για να καταπολεμήσουν την εγκληματική δράση ορισμένων που επεκτείνεται σε διάφορες «εξυπηρετήσεις» για να ολοκληρωθεί η παράνομη υιοθεσία.

Ηδη από το 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τβέταν Τσετάνοφ είχε ανακοινώσει την ύπαρξη ελληνοβουλγαρικού κυκλώματος που εμπλεκόταν στην αγοραπωλησία 14 βρεφών, ενώ, η εξάρθρωση του κυκλώματος είχε φέρει στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες για το πως παίρνουν με τη βία τα μωρά μετά τη γέννα.

Πάντως, τα κυκλώματα αυτά δεν φαίνονται να «ανθίζουν» μόνο στην Ελλάδα, καθώς και από τη Γαλλία, αντίστοιχη έρευνα είχε διαπιστώσει δεκάδες υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών βρεφών από μια και μόνο περιοχή της Βουλγαρίας, την πόλη Πέστερα.

Εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία του κράτους

Με την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος, το 2011, οι Αρχές είχαν γνώση το πόσο εύκολα κερδίζονται πλαστά πιστοποιητικά γέννησης και ληξιαρχικές πράξεις, καθώς, τουλάχιστον 17 γυναίκες από τη Βουλγαρία είχαν μεταφερθεί στη χώρα μας για να γεννήσουν.

Οπως είναι αναμενόμενο οι κύριες περιοχές «διοχέτευσης» είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ακόμη και οι μεγάλες πόλεις της Κρήτης.

Από την άλλη πλευρά, τις οποιεσδήποτε έρευνες δυσχεραίνει και η «ομερτά» που χαρακτηρίζει τα μέλη του κυκλώματος, ακόμη και τους γονείς που βάζουν πωλητήριο στα βρέφη τους, καθώς δεν παραδέχονται ποτέ την ανάμειξή τους σε τέτοια περιστατικά.

Παιδιά τα μεγάλα θύματα των κυκλωμάτων

Οπως μας διδάσκει η ιστορία της μικρής Μαρίας η οποία βρέθηκε μωρό από την αγκαλιά της μητέρας της να διαμένει στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, στους ξενώνες του «Χαμόγελου του παιδιού» και σύντομα θα επιστρέψει στη Βουλγαρία για να δοθεί σε ανάδοχους γονείς, τα παιδιά είναι τα τραγικά θύματα αυτών των υποθέσεων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παράνομα υιοθετημένα – αγορασμένα παιδιά αναγκάζονται να μεγαλώνουν σε άκρως ακατάλληλα περιβάλλονται, ενώ αρκετές καταγγελίες υπάρχουν και για παιδική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση από τους εκάστοτε γονείς τους.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται σε πολύ μικρή ηλικία να περιπλανώνται από χώρα σε χώρα και από σπίτι σπίτι όντας έρμαια αυτών των αδίστακτων κυκλωμάτων, αλλά και μερικών απάνθρωπων ενηλίκων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της 12χρονης Μαρίας – Σοφίας η οποία, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς τους γονείς σε ηλικία 3 ετών, πωλήθηκε σε μία ανάδοχη μητέρα ελληνικής καταγωγής, η οποία την παράτησε ξανά στα 9 της χρόνια ξαποστέλνοντας την πάλι στο Ιδρυμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ