Τις ανατροπές που θα έρθουν στο ασφαλιστικό μελετά η κυβέρνηση ρίχνοντας το βάρος στην αύξηση των εσόδων των Ταμείων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων. Μάλιστα από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα, καθώς ο Γιώργος Βρούτσης ξεκαθαρίζει πως θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γενικευμένων παρεμβάσεων.Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής» τα μέτρα που θα έρθουν και θα φέρουν ανατροπές στο ασφαλιστικό θα είναι «μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Παράλληλα από τις μεταβολές δεν θα γλυτώσουν όπως όλα δείχνουν οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων. Στα θετικά αναφέρεται πως διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Στο μικροσκόπιο οι μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένοι πριν το 1983
Απ΄ο τις αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό απειλούνται με ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδότησης 350.000 ασφαλισμένοι που κανονικά θα έπρεπε να αποχωρήσουν στα 62 τους χρόνια. Οπως όλα δείχνουν για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά τη 1η Ιανουαρίου προβλέπονται αυξημένα όρια με την πλήρη σύνταξη να καταβάλλεται στα 67 και στα 62 μειωμένη.
Οι μητέρες ανηλίκων μπορεί με την αλλαγή της ισχύουσας διάταξης να «εγκλωβιστούν» γιατί μπορεί να έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Εως τώρα οι μητέρες μπορούσαν να αποχωρήσουν ανάλογα με το ταμείο και το έτος θεμελίωσης από τα 50 έως τα 60.
Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που έχουν ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης θα δουν με τη σειρά τους σανατροπές αφού η λύση που έχει προταθεί είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να περιοριστεί ο αριθμός των πρόωρων συντάξεων. Τώρα για να συμβεί αυτό υπάρχουν δύο σκέψεις. Είτε με την αύξηση του ποσοστού ετήσιας περικοπής που σήμερα είναι 6%, είτε η μείωση να μην αφορά μόνο μία πενταετία (30%) αλλά να υπολογίζεται με βάση τα χρόνια που λέιπουν μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους.
Μοντέλο ΙΚΑ για τους νέους συνταξιούχους
με στόχο να καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες σε όλα Ταμεία και να μπει τέλος στον κατακερματισμό που υπάρχει σήμερα. Συγκεκριμένα το βασικό σενάριο προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων σε όλα τα Ταμεία που υπάγονται στο ΙΚΑ. Ετσι για να γίνει αυτό το μοντέλο του ΙΚΑ θα πρέπει να προωθηθεί και στα ευγενή Ταμεία. Υπενθυμίζεται πως βάσει Μνημονίου θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές κάτι που αυτομάτως θα επηρεάσει τις παροχές.
Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με 35 χρόνια ασφάλισης από 1.975 ευρώ που θα έπαιρνε, αν αλλάξει ο υπολογισμός, η σύνταξη του θα διαμορφωθεί στα 1.660 ευρώ.
Οι αλλαγές στο Εφάπαξ
από το 2014 θα έρθει και η αλλαγή στον υπολογισμό του εφάπαξ. Το νέο σύστημα θα προβλέπει πως για τον καθορισμό του εφάπαξ θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από παράγοντες όπως η προίκα του Ταμείου, τα ετήσια έσοδα, αλλά και το κύμα φυγής της συγκεκριμένης χρονιάς.
Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.