Μεγάλη κινητικότητα στις τάξεις των Ελλήνων εφοπλιστών διαπιστώνει η Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει πως «οι Ελληνες γίγαντες πλοιοκτήτες οι οποίοι είναι οι βασιλιάδες της παγκόσμιας βιομηχανίας κατασκευών πλοίων» κάνουν πλέον παραγγελίες στην Κίνα, λόγω του φθηνού κόστους και των μικρότερων φόρων.
Σε δημοσίευμα της, η WSJ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή «είναι μια μεγάλη αλλαγή σε μια βιομηχανία η οποία έχει ξοδέψει ήδη 279,5 δισ. δολάρια για κατασκευές από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα. Οι Ελληνες εφοπλιστές, κατέχουν το 16% του παγκόσμιου στόλου σε πλοία- κοντέινερς και περίπου το 1/4 των τάνκερ πετρελαίου. Μειώνοντας τόσο πολύ το κόστος, έχουν ''κουμαντάρει'' την παγκόσμια οικονομική κρίση πολύ καλύτερα από τους Γερμανούς, Σκανδιναβούς και Ιάπωνες ανταγωνιστές τους».
«Τώρα, με τον περισσότερο Κόσμο να βγαίνει από το χειρότερο τμήμα της κρίσης, οι Ελληνες πλοιοκτήτες ασχολούνται με τις εξαγορές. Και από την στιγμή που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές νέων πλοίων, οι αυξανόμενες παραγγελίες τους στην Κίνα μπορεί να επηρεάσουν και άλλους αγοραστές».
Τι ίσχυε παλιότερα για τις κατασκευές πλοίων
«Για αρκετά χρόνια, οι Ελληνες πλοιοκτήτες χρηματοδοτούσαν νέα πλοία με δάνεια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τότε έκαναν παραγγελίες σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας και της Κορέας», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία τονίζει πως η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει ριζικά
«Ενα μεγάλο τμήμα της ναυπήγησης, είναι η χρηματοδότηση. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών και η διεθνής χρηματοδότησης, βοήθησε να βγουν από την ελληνική οικονομική κρίση. Αλλά οι Δυτικές τράπεζες δεν δανείζουν πλέον εύκολα. Ετσι, οι κινεζικές τράπεζες κάλυψαν το κενό, προσφέροντας φθηνή και εύκολη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι εφοπλιστές να παίρνουν το 70% των δανείων από κινεζικές τράπεζες και το υπόλοιπο από έναν Ευρωπαίο ή Αμερικανό δανειστή», σημειώνει το δημοσίευμα.
Κλείνοντας, η WSJ αναφέρει πως «η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία πληρώνει το τίμημα για την απόβαση των Ελλήνων εφοπλιστών στον φθηνό κόστος της Κίνας στην κατασκευή πλοίων».