Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν επικαλούμενη ένα απόρρητο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Τα ονόματα των ηγετών αυτών δεν αναφέρονται στο έγγραφο. Σύμφωνα με την εφημερίδα ένας μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος παρέδωσε στην NSA τους τηλεφωνικούς αριθμούς τους αφού η υπηρεσία ζήτησε από άλλες αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες να της αποκαλύψουν τις πληροφορίες που διέθεταν για ξένους πολιτικούς, ώστε να εντάξει τα τηλέφωνά τους στο σύστημα παρακολούθησης που είχε θέσει σε λειτουργία.
Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε σήμερα να διευκρινίσει εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούσαν στο παρελθόν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ τόνισε ότι "δεν θα σχολιάζει δημοσίως κάθε υποτιθέμενη δραστηριότητα" των υπηρεσιών πληροφοριών. Την Τετάρτη ο ίδιος είχε πει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, μια δήλωση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει τέτοιες παρακολουθήσεις στο παρελθόν.
Ο Κάρνεϊ πρόσθεσε ότι "δεν έχει τίποτα περισσότερο" να πει στους δημοσιογράφους για το θέμα αυτό. Εξήγησε ότι οι αμερικανικές αρχές επί του παρόντος "επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνουν τις πληροφορίες τους", ούτως ώστε να φροντίζουν για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμμάχων των ΗΠΑ χωρίς να προκαλούν ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους λέγοντας ότι "ασφαλώς έχει προκαλέσει ορισμένες εντάσεις στις σχέσεις μας".
Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται ότι θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες —μολονότι δεν είναι στην επίσημη ατζέντα— καθώς τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ