Επειτα από 33 χρόνια επιτυχημένης πορείας στις εκδόσεις, o γιος του Αντώνη Λιβάνη, Ηλίας Λιβάνης, αγόρασε το πνιγμένο στα χρέη συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας με στόχο να κάνει γνωστό το ημαθιώτικο ροδάκινο παγκοσμίως, αλώνοντας χρυσοφόρες αγορές όπως αυτή της Ρωσίας.
Στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής «μπήκε» πριν από τρεις μήνες ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη με το πρότζεκτ που φέρει το όνομα «Ελληνική Ρίζα». Πίσω από την εταιρεία Ελληνική Ρίζα, που ασχολείται κυρίως με τη διάθεση ροδάκινου (κυρίως επιτραπέζιου) στο εξωτερικό, βρίσκεται ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης (που ηγείται του εγχειρήματος από τη θέση του προέδρου), μαζί με τον πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και γεωπόνο, Τάσο Σιδηρόπουλο, που έριξε το «σπόρο» της Ελληνικής Ρίζας, και τον Ανδρέα Μπούμπη, πρώην διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας και μάνατζερ της νέας εταιρείας.
Ο οίκος Λιβάνη επένδυσε στην αγορά του συσκευαστηρίου της ΕΑΣ Βέροιας, μίας Ένωσης που, αν και δραστήρια, έβαλε λουκέτο λόγω χρεών.
Επέκταση σε όλα τα φρούτα
Η επένδυση αυτή κόστισε περί το 1,25 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε στην Agrenda ο κ. Σιδηρόπουλος, έπεται και συνέχεια. «Στόχος μας είναι να μπορούμε να καλύψουμε όλη την γκάμα των φρούτων.
Μαζί με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στα ακτινίδια, τα μήλα, τα κεράσια και τα βερίκοκα. Επίσης θέλουμε να φέρουμε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), από διάφορες περιοχές της χώρας τα οποία και θα προωθήσουμε στο εξωτερικό», ανέφερε σχετικά ο κ. Σιδηρόπουλος.
Ο συμβολισμός
Ο ισχυρός συμβολισμός που «κρύβεται» πίσω από τις λέξεις «ελληνική ρίζα» (στη βοτανική, ρίζα θεωρείται το τμήμα του φυτού που βρίσκεται κάτω από το έδαφος) ήταν ένας από τους λόγους που επελέγη το όνομα αυτό για το πρότζεκτ του οίκου Λιβάνη. Ένας ακόμη λόγος στάθηκε όμως το γεγονός ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μπει και στο χώρο των κηπευτικών.
Πιο αναλυτικά, στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι η επένδυση σε ψυκτικούς θαλάμους -οι οποίοι σήμερα έχουν δυνατότητα αποθήκευσης ως και 2 εκατ. κιλά φρούτων- έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος αποθήκευσης.
Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το διαλογητήριο – συσκευαστήριο της εταιρείας, υπάρχουν περίπου 2.500 στρμ. θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τα οποία η νεοσύστατη επιχείρηση σκοπεύει να αξιοποιήσει.
Πέρα λοιπόν από τις εξαγωγές φρούτων, η «Ελληνική Ρίζα» θα δραστηριοποιηθεί στη διάθεση και τη διακίνηση των κηπευτικών προϊόντων της Ημαθίας και της Πέλλας.
Ο κ. Σιδηρόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει και τις δικές του προτάσεις προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού και συγκεκριμένα πρότεινε τη σύνδεση της ευρύτερης περιοχής με αγωγούς φυσικού αερίου που θα «συνέβαλαν τα μέγιστα στην παραγωγή κηπευτικών όλο τον χρόνο και να χρησιμοποιηθούν ως βασική μορφή ενέργειας στη θέρμανση των θερμοκηπίων».
Με 350 παραγωγούς
Η Ελληνική Ρίζα αυτή την εποχή συνεργάζεται με 350 παραγωγούς, από τους νομούς της Ημαθίας και της Πέλλας ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί από του χρόνου. «Ταυτόχρονα θα τους καθοδηγούμε, ώστε να βελτιώνονται όλο και περισσότερο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προς εξαγωγή προϊόντων», πρόσθεσε ο κ. Σιδηρόπουλος.
Το όλο πρότζεκτ έχει κοστίσει μέχρι στιγμής κοντά στο 1,7 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένης και της αγοράς του συσκευαστηρίου) μαζί με τις πρώτες παρεμβάσεις που έγιναν στο χώρο ώστε να πληροί λειτουργικές, αποδοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις.
Το συσκευαστήριο της πρώην ΕΑΣ Βέροιας λειτουργεί σε οκτάωρη βάση με δυνατότητα τυποποίησης περί τους 80 τόνους φρούτα και απασχολεί 55 εργαζόμενους.
Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν η τοπική κοινωνία και ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας την είδηση ότι το συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας πέρασε στον έλεγχο του γνωστού εκδότη Ηλία Λιβάνη ο οποίος σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για το «μπάσιμό» του στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής.
Το εν λόγω ακίνητο -μια από τις μεγαλύτερες μονάδες του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η οποία, μάλιστα, πριν από κάποια χρόνια είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού- είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Αγροτική Τράπεζα. Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ένα μήνα, με τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου εκδοτικού οίκου να καταβάλλει το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας μάλιστα και σχετικό δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Πηγή Agro News
O Aντώνης Λιβάνης, πατέρας του Ηλία Λιβάνη, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτής των Εκδόσεων Λιβάνη: