Μία νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα της Wall Street bank Credit Suisse εκθέτει τον «διαιτητικό-διατροφικό αντίκτυπο της ζάχαρης και των λοιπών γλυκαντικών», καθώς και το ρόλο αυτών στο δημόσιο διάλογο γύρω από το ολοένα διογκούμενο φαινόμενο της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Oι επιβλαβείς επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης στον οργανισμό και την υγεία δεν αποτελούν φυσικά νέο. Αυτό όμως που εντυπωσιάζει στην εν λόγω έρευνα είναι η καθαρότητα με την οποία παρουσιάζεται το εύρος του προβλήματος, αλλά και το πώς αυτό έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Παραθέτοντας μερικά μονάχα στοιχεία από την έκθεση αναφοράς της έρευνας της Credit Suisse, μαθαίνουμε ότι:
400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί παγκοσμίως από διαβήτη Τύπου 2.
4.8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρόνια ασθένεια.
Αυτή η κατάσταση κοστίζει στο παγκόσμιο σύστημα υγείας περί τα 470 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέχρι το 2020 ο αριθμός των ανθρώπων που πρόκειται να προσβληθούν θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια, με συνολικό κόστος ύψους 700 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά αντιπροσωπεύουν το 17% της καθημερινής μας δίαιτας.
Η μέση κατανάλωση παγκοσμίως ανά άτομο προσδιορίζεται στα 17 κουτάλια του γλυκού.
Δηλαδή 45% περισσότερη ζάχαρη από αυτή που καταναλώναμε 30 χρόνια πριν.
Το 43% της συνολικής ποσότητας ζάχαρης προέρχεται από τα αναψυκτικά.
Το βίντεο της Credit Suisse που ακολουθεί οπτικοποιεί τα παραπάνω δεδομένα: