Αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής πραγματικότητας βρίσκονται χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, καθώς καλούνται να πληρώσουν ακόμα και 4.000 ετησίως στα κέντρα ξένων γλωσσών. Παράλληλα, δραματικά έχει αυξηθεί ο αριθμός των γονιών, που αποφασίζουν να διακόψουν το φροντιστήριο στα παιδιά τους, αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος εκμάθησης ξένων γλωσσών.Εδώ και χρόνια το φροντιστήριο αποτελεί «αγκάθι» στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, όπως και η αγορά των βιβλίων.
Τα πρόστιμα άνω των 800.000 ευρώ, που επέβαλε τη Δευτέρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε συλλόγους ιδιοκτητών κέντρων ξένων γλωσσών για κρυφές συμφωνίες καθορισμού των διδάκτρων, ανέδειξε, για ακόμα μία φορά, τις πρακτικές καρτέλ της χώρας μας στη βιομηχανία της γλωσσομάθειας.
Δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 48% των γονέων δαπανούν από 700 έως 1.500 ευρώ το χρόνο για τα κέντρα ξένων γλωσσών.
Ένα σημαντικό ποσοστό 16% πληρώνει από 1.500 έως 2.200 ευρώ, μία μερίδα γονέων 8% δίνουν από 2.000 έως 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό 3% καταβάλλει έως και 4.000 ευρώ για τα φροντιστήρια των παιδιών.