Μπορεί στην Ελλάδα το δίλημμα γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης να παραμένει αιώνιο, ωστόσο στην Ελβετία όταν πρόκειται για γραβιέρα το μυαλό πηγαίνει απευθείας στο Gruyeres.
Από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η πέμπτη γενιά της οικογένειας Murith της δυτικής Ελβετίας, παράγει το χαρακτηριστικό της τυρί Gruyere βουνίσιας βοσκής. Κάθε κεφάλι τυριού ζυγίζει μεταξύ 25 και 40 κιλών, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες για να ωριμάσει.
Σύμφωνα με το TheAtlantic.com, η οικογένεια παράγει 200 κεφάλια τυριού κάθε χρόνο για να διαθέσει στην τοπική αγορά, χρησιμοποιώντας μη παστεριωμένο γάλα από τις αγελάδες τους. Ο φωτογράφος του Reuters Denis Balibouse πέρασε την πρόσφατη περίοδο βόσκησης και παραγωγής με την οικογένεια, καταγράφοντας τις μέρες και νύχτες στα ορεινά βοσκοτόπια των ελβετικών Άλπεων.