«Η αριστερά αποσυντίθεται εξαιτίας του μεταναστευτικού», τιτλοφορεί η εφημερίδα Liberation, η οποία αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο της και τέσσερις σελίδες στην «αναταραχή» που προκάλεσε... η τηλεοπτική παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ για την απέλαση στο Κόσοβο της 15χρονης Λεονάρντα.
Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ολαντ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, είχε πει ότι η 15χρονη Ρομά Λεονάρντα, μπορούσε να επιστρέψει, αν ήθελε στην Γαλλία, αλλά μόνη, χωρίς την οικογένειά της.
Η Κοσοβαρα Λεονάρντα βρισκόταν στην Γαλλία τα τελευταία 5 χρόνια και απελάθηκε πρόσφατα μαζί με την οικογένειά της επειδή ο πατέρας της είχε εμφανίσει πλαστά χαρτιά προκειμένου να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα. Η ιστορία προκάλεσε την κατακραυγή μεγάλης μερίδας Γάλλων πολιτών, μαθητικών κοινοτήτων και αριστερών, που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απέλαση. Οσον αφορά την "παρέμβαση" του Ολάντ, προκειμένου να "ηρεμήσουν" τα πνεύματα, την πρόταση δηλαδή να γυρίσει μόνη της η Λεονάρντα στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν σχολίασε χθες πως ο γάλλος Πρόεδρος επέλεξε «το πιο απίθανο από τα σενάρια». Να θυμίσουμε ότι η Λεονάρντα συνελλήφθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια εκδρομής που έκανε το σχολείο της, και εκτός από την ίδια την απέλαση, ήταν και ο τρόπος που αυτή έγινε που προκάλεσε στη χώρα οργή και συγκίνηση.
Η πρόταση του προέδρου να επιστρέψει η Λεονάρντα στη Γαλλία μόνη της, χωρίς την οικογένειά της, δέχθηκε πυρά πανταχόθεν τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα από τα κόμματα της αριστεράς που συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).
«Η σοσιαλιστική κακοφωνία» για την υπόθεση Λεονάρντα, υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν, μοιάζει με «"μπούμερανγκ" για το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο δεν επεξεργάστηκε καθόλου τα θέματα που άπτονται της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που ήταν στην αντιπολίτευση".
Η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση του σοσιαλιστή προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, που μετά την απέλαση της 15χρονης μίλησε για τις «αξίες στις οποίες η αριστερά δεν μπορεί να συμβιβαστεί δίχως να χάσει την ψυχή της».
Αναφέρεται επίσης στην επίμονη τοποθέτηση του Αρλέμ Ντεζίρ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος καλεί να επιτραπεί η επιστροφή στη Γαλλία όλης της οικογένειας Ντιρμπανί, ακόμα και μετά την παρέμβαση του προέδρου.
Με αφορμή ένα περιστατικό στη βουλή ο σοσιαλιστής Ζαν-Κριστόφ Καμπαντέλης, βασικό στέλεχος του PS και ατυχήσας διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος δεν δίστασε να δηλώσει: «οι Γάλλοι έχουν αγανακτήσει πλέον με αυτήν την πολιτική τάξη που μοιάζει με ορνιθώνα και ο καθένας κακαρίζει προς κάθε κατεύθυνση».
Η υπόθεση εξέθεσε τον εύθραυστο χαρακτήρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αποδυνάμωσε το κύρος του Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου κατακρημνίστηκε στο ναδίρ του 23%.
Με αφορμή τις πολλές κατά μέτωπο επιθέσεις που δέχθηκε ο υπουργός εσωτερικών, ιδιαίτερα από στελέχη της αριστεράς, το περιοδικό Μαριάν εκτίμησε ότι «ο Μανουέλ Βαλς είναι το άλυτο πρόβλημα μιας αυτιστικής αριστεράς, για την οποία η λέξη "πραγματικότητα" είναι ανυπόφορη (. . .) της πιο ανόητης αριστεράς του κόσμου, η οποία προτιμά να καταγγέλει τον Βαλς, αντί να απαιτεί από τον Ολάντ να φέρει στη Βουλή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό—κάτι το οποίο είχε ανακοίνωσε στην αρχή της θητείας του, αλλά ανέβαλε στη συνέχεια».
Πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση της Λεονάρντα, εκτιμούν πολλοί σχολιαστές, «το σημαντικό θα είναι το να κατορθώσει τελικά αυτή η κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια αληθινή πολιτική για το μεταναστευτικό».
Την 31η Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών η μελέτη που έχει ζητήσει από κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση της νομοθεσίας παροχής ασύλου.
Η Γαλλία δέχεται ετησίως 62.000 αιτήσεις πολιτικού ασύλου και είναι ο δεύτερος κυριότερος προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γερμανία για τους μετανάστες.