Οσοι άνθρωποι έχουν μία πάθηση γνωστή ως συναισθησία, ουσιαστικά «μπερδεύουν» τις αισθήσεις τους: Μπορούν να αισθάνονται τα χρώματα, να βλέπουν τη μουσική, να μυρίζουν τις λέξεις. Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα για την επιστήμη: Τι αίσθηση έχει το σεξ για τους συναισθητικούς;
Τα άτομα με συναισθησία βλέπουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Τα νευρολογικά μονοπάτια τους μπερδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέουν φαινομενικά άσχετες αισθήσεις ή νοητικές καταστάσεις με άλλες αισθήσεις και εμπειρίες. Η πιο κοινή μορφή της πάθησης είναι η χρωματική συναισθησία, όπου αριθμοί και γράμματα συνδέονται με συγκεκριμένα χρώματα στην οπτική αντίληψη των συγκεκριμένων ατόμων.
Αλλες , λιγότερο κοινές μορφές της πολλαπλής αισθητηριακής διακύμανσης περιλαμβάνουν λεξιλογική - γευστική συναισθησία ( λέξεις που σχετίζονται με τη γεύση ) , χρωμαισθησία (συγχέουν τον ήχο με χρώματα ) και συναισθησία ακοής-αφής (συνδέουν τον ήχο με την αφή)
Το σεξ, περιλαμβάνει μεγάλη αισθητική και συναισθηματική διέγερση, αποτελώντας μία μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη της συναισθησίας.
Οπως αποδεικνύεται ωστόσο, τα πρώτα δεδομένα είναι απογοητευτικά ασαφή. Μία προηγούμενη έρευνα , για παράδειγμα , έδειξε ότι ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει την οπτική αντίληψη του χρώματος σε μόλις 3% των συναισθησιακών.
«Το φιλί και η σεξουαλική επαφή είναι αξιόπιστα στοιχεία», γράφει ο Ρίτσαρντ Σιτοβικ στο βιβλίο του για τη συναισθησία του με τίτλο «Μια Ένωση των Αισθήσεων». Οπως επισημαίνει: «η αφή, τα χάδια και γενικά τα ερεθίσματα που σχετίζονται με την αφή, είναι γνωστό ότι επάγουν την ταυτόχρονη αντίληψη χρωμάτων, αρωμάτων, μυρωδιάς, ήχου, ακόμα και θερμοκρασίας . Τι γίνεται όμως με τις λεπτομέρειες; Πώς μυρίζει το φιλί και τι χρώμα έχει ο οργασμός;»
Ωθούμενοι από την έλλειψη διερεύνησης των συναισθητικών αντιλήψεων της συνουσίας, μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Μάρκους Ζέντλερ από την Ιατρική σχολή του Ανόβερο, αποφάσισε να εξετάσει κατά πόσον οι αντιλήψεις των συναισθητικών «έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική εμπειρία και την έκταση της σεξουαλικής έκστασης σε σύγκριση με τους μη συναισθητικούς». Οπως γράφει ο ίδιος ο Ζέντλερ στην έρευνα:
«Συνολικά , 19 συναισθητικοί (17 γυναίκες και 2 άνδρες) με τη σεξουαλική μορφή της συναισθησίας συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, καθώς και 36 μη συναισθητικά άτομα. Στις ομάδες χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση σχετικών πτυχών της σεξουαλικής λειτουργίας και δυσλειτουργίας καθώς και την εμφάνιση και την έκταση της σεξουαλικής έκστασης. Παράλληλα έγιναν και ορισμένες ποιοτικές συνεντεύξεις σε κάποια θέματα προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω ηφύση των σεξουαλικών εμπειριών στους συναισθητικούς.
Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι τελικά οι σεξουαλικοί συναισθησιακοί φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια βαθύτερη κατάσταση σεξουαλικής έκστασης , χωρίς , ωστόσο , αυξημένη ικανοποίηση κατά τη σεξουαλική επαφή. Ταυτόχρονα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ποιοτικές συνεντεύξεις με τα άτομα με σεξουαλική συναισθησία, σχετικά με το πώς βιώνουν διαφορετικά στάδια του κύκλου σεξουαλικής ανταπόκρισης, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά, αφού αποδεικνύουν, ότι όντως οι συναισθησιακοί βιώνουν εντελώς διαφορετικά τη διαδικασία της συνουσίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς ωστόσο αυτό να συνεπάγεται αυξημένη απόλαυση.