Προς τρικομματική συμμαχία στο Λουξεμβούργο για να μην μείνει στη πρωθυπουργία ο Γιούνκερ - iefimerida.gr

Προς τρικομματική συμμαχία στο Λουξεμβούργο για να μην μείνει στη πρωθυπουργία ο Γιούνκερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζουν τρία κόμματα στο Λουξεμβούργο - οι Φιλελεύθεροι, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, με απώτερο στόχο να αποτρέψουν την παραμονή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρωθυπουργία της χώρας, αξίωμα στο οποίο βρίσκεται επί 18 συναπτά έτη.

Τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 32 από τις 60 έδρες του Κοινοβουλίου. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα του Γιούνκερ, μολονότι έχασε αρκετή από τη δύναμή του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, βγήκε και πάλι πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας 23 έδρες.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος (DP) Ζαβιέ Μπέτελ, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του τον εξουσιοδότησε να ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα τρία κόμματα.

Επόμενο βήμα είναι να βρεθεί μία συμφωνία γύρω από το πρόγραμμα μίας τέτοιας τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς όπως είπε, «χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Με τη σειρά της και η εκτελεστική επιτροπή των Σοσιαλδημοκρατών (LSAP) αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Φιλελευθέρους και τους Πράσινους.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας συζητήσαμε με τα δύο κόμματα και διαπιστώσαμε πως έχουμε πολλά κοινά σημεία με τους δύο αυτούς σχηματισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ετιέν Σνάιντερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Λουξεμπούργκερ Βορτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ