Η έλευση της Τρόικα στην Αθήνα πυροδοτεί νέα γύρο εξελίξεων στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και πέντε βασικά υπουργεία είναι εκείνα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων και, ενδεχομένως, συγκρούσεων.
Η άκαμπτη στάση της εκπροσώπων ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και οι παράλογες απαιτήσεις τους έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό σε αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει, πλέον, αμετακίνητος από τη θέση του πως δεν γίνεται να ληφθούν νέα μέτρα.
Αυτή είναι, όπως αναφέρει το «ΕΘΝΟΣ», και η ντιρεκτίβα του Μαξίμου προς όλους τους υπουργούς που αναμένεται να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης με την Τρόικα τις επόμενες εβδομάδες.
Πρώτος στη συγκεκριμένη «λίστα» είναι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να επιμείνει έτσι ώστε οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό απολύσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Τρόικα πως θα πρέπει να εμπιστευθεί την ελληνική πλευρά, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος με το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό των δανειστών.
Οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φώφη Γεννηματά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να πιέσουν για να διατηρηθεί έστω ένα κομμάτι της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ, και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το μεγάλο εμπόδιο για το υπουργείο Υποδομών σε αυτή την περίπτωση είναι η ίδια η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θέτει ζητήματα μονοπωλίου.
Στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζεται ενοχλημένος με τις πιέσεις της Τρόικα για ομαδικές απολύσεις και εμμένει στο σχέδιο που έχει προτείνει και εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η Τρόικα δηλώνει αμετακίνητη.
Στην κορυφή του «παγόβουνου» βρίσκεται το εποπτεύον υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και ζητά από την ΕΕ να δώσει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.