Οχι μόνο καθυστέρησε η υπογραφή της Απόφασης για το επίδομα θέρμανσης αλλά συν τοις άλλοις το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται παντελώς ανέτοιμο να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι ακόμα κι όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, θα πρέπει να περιμένουν 20 ημέρες από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να λάβουν τη προκαταβολή, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι όσοι έχουν οικονομική αδυναμία αγοράς πετρελαίου, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Ακόμα και τότε, όμως, η προκαταβολή θα αποδειχθεί ανεπαρκής για να καλύψει το κόστος αγοράς πετρελαίου, ειδικά στους Νομούς της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και στη νησιωτική χώρα.
Η προκαταβολή ανέρχεται στο 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού και τα ανώτατα όρια στην Α΄ Ζώνη είναι 262,50 ευρώ, στη Β΄ Ζώνη 157,50 ευρώ, στη Γ΄ Ζώνη 84 ευρώ και στη Δ΄ Ζώνη μόλις 52,50 ευρώ! Είναι ενδεικτικό ότι ένα διαμέρισμα 70 τ.μ. στη Φλώρινα δικαιούται προκαταβολής 153,13 ευρώ, στις Σέρρες 91,88 ευρώ, στην Αθήνα 49 ευρώ, στα Χανιά 30,63 ευρώ!
Το τρίτο «αγκάθι» είναι πως ούτε φέτος διορθώνονται οι στρεβλώσεις του περσινού συστήματος επιδότησης, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι στην επαρχία αλλά δεν δικαιούνται επιδόματος, καθώς δικαιούχοι είναι ΜΟΝΟ οι υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης. Εξαιρούνται τα προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου δήλωσης, όπως οι φοιτητές, όσοι δηλώνουν ότι φιλοξενούνται, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 3.000 κ.ε., καθώς και η επαγγελματική στέγη.
Σύμφωνα με την Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το εισοδηματικό όριο για τους άγαμους ανέβηκε στις 30.000 ευρώ και στις 40.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ παρέμεινε στις 43.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Το όριο περιουσίας ανέβηκε στις 200.000 ευρώ για άγαμους και στις 300.000 ευρώ για έγγαμους. Βασικό κριτήριο για το ύψος του επιδόματος είναι η γεωγραφική ζώνη στην οποία ανήκει η κατοικία του δικαιούχου. Στη Ζώνη Α που υπάγονται ακριτικοί νομοί της Βορείου Ελλάδας, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 3.000 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ. Στη Ζώνη Β, που υπάγονται οι υπόλοιποι Νομοί της Β. και Κ. Ελλάδας καθώς και η Αρκαδία, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 1.800 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 630 ευρώ. Στη Ζώνη Γ, που υπάγονται οι Νομοί της Στερεάς Ελλάδας, η Μαγνησία, η Πελοπόννησος (εκτός Λακωνίας και Μεσσηνίας), τα νησιά του Β. Αιγαίου, η Κέρκυρα, η Λευκάδα και οι Νομοί της Δυτικής Ελλάδας, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 960 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 336 ευρώ. Στη Ζώνη Δ, που υπάγονται όλοι οι υπόλοιποι Νομοί, η ανώτατη επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 600 λίτρα και το ανώτατο ποσό επιδόματος διαμορφώνεται στα 210 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με διασταυρώσεις που θα γίνονται στα στοιχεία που υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά οι πωλητές πετρελαίου, θα διαπιστώνεται ότι όντως η προκαταβολή χρησιμοποιήθηκε για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητείται με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ακόμα και με κατάσχεση.