Με το στόμα ανοικτό έμειναν όσοι βρίσκονταν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, όταν ανακοινώθηκε ότι οι τρεις από τους πέντε εμπλεκόμενους σε υπόθεση διακίνησης πλαστών τιμολογίων, καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο 4ος... γλίτωσε με 20 χρόνια. Το θέμα αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα της Καλαμάτας «Ελευθερία» και όπως επισημαίνουν στο iefimerida στελέχη του ΣΔΟΕ, που είχαν εντοπίσει πριν από περίπου δύο χρόνια το κύκλωμα, πρόκειται για ποινή που δεν έχει προηγούμενο.
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου μια 2ετία, όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ- κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών- εντόπισαν 2 άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, που φτάνοντας με μια λευκή Mercedes, «σκόρπιζαν» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας πλαστά τιμολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ. Από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα είχε εκδώσει και διακινήσει τιμολόγια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο αλλά όχι ασυνήθιστο εάν το συγκρίνει κανείς με αντίστοιχα ευρήματα άλλων ερευνών. Μόλις προχθές το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. Υψους 10.050.000 ευρώ, ενώ άλλες 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. Με 13.600.000 ευρώ.
Οι δικαστές φαίνεται, όμως, ότι έκριναν με διαφορετικά κριτήρια την υπόθεση της Καλαμάτας και καταδίκασαν τους 2 Αθηναίους και τον Θεσσαλονικιό σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας αγρότης με θερμοκήπια «έφαγε» 20 χρόνια επειδή πρόλαβε και επέστρεψε τον κλεμμένο ΦΠΑ ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ο 5ος του κατηγορητηρίου αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο απέρριψε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία βαρυνόταν.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ν. 2523/1997, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών το βάρος της ποινής και προβλέποντας ποινή κάθειρξης στις περιπτώσεις που η συνολική αξία των τιμολογίων ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά αφήνει ανοικτό «παράθυρο» ακόμα και για ισόβια. Πριν αλλάξει η σχετική διάταξη το 2011, όριζε ότι η ποινή κάθειρξης μπορεί να φτάσει έως τα 10 έτη.
Η επίμαχη διάταξη για τα εικονικά- πλαστά τιμολόγια
1.Όποιος εκδίδει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και όποιος αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Ειδικά, όποιος εκδίδει ή αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολο της ή για μέρος αυτής, τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και β) με κάθειρξη, εφόσον το ως άνω ποσό υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Όταν η συνολική αξία των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, για την πλαστότητα ή εικονικότητα των οποίων καταδικάζεται ο δράστης, υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων (235.000) ευρώ, επιβάλλεται ως παρεπόμενη ποινή το κλείσιμο του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά επαγγελματικής εγκατάστασης αυτού μέχρι ένα (1) μήνα. Η εκτέλεση της παρεπόμενης αυτής ποινής ουδεμία ασκεί επίδραση στις ενοχικές σχέσεις του επιτηδευματία με τους μισθωτούς που συνδέονται με αυτόν με σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας.