Αποχώρησαν από το κέντρο τα ταξι - iefimerida.gr

Αποχώρησαν από το κέντρο τα ταξι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποχώρησαν από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας τα ταξί και οι αυτοκινητιστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί. Από το πρωί η Αττική βερέθηκε σε ένα κλοιό από χιλιάδες οδηγούς ταξί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Αθήνας. Το μεσημέρι ταξί άφησαν τον Πειραιά και αεροδρόμιο και κατευθύνθηκαν στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ηδη οι κεντρικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από τα ταξί. Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3000 ταξί. Οι αυτοκινητιστές προσπαθού να προσεγγίσουν τη Βουλή, ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση προς το Κοινοβούλιο. Ωστόσο οι ταξιτζήδες ζητούν από τις αστυνομικές αρχές να τους επιτρέψουν να φτάσουν μέχρι τον Άγνωστο Στρατιώτη, όπου θα παραμείνουν για δύο ώρες και μετά θα αποχωρήσουν.

Νωρίτερα χάος επικράτησε στους κεντρικούς και περιμετρικούς δρόμους του Πειραιά με τα λεωφόρεια και τα τρόλεϊ να είναι ακινητοποιημένα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώθηκε στην Ακτη Ξαβιερίου, όπου χιλιάδες επιβάτες δεν μπορούσαν να επιβιβαστούν στα πούλμαν για να επισκεφθούν τουριστικούς χώρους της Αθήνας. Την ίδια ώρα στην Αττική Οδό, από το ύψος της λεωφόρου Κύμης, λόγω πορείας των ιδιοκτητών ταξί προς το αεροδρόμιο, η κίνηση των οχημάτων γινόταν από μία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ πολλοί ταξιδιώτες διαμαρτύρονταν, καθώς έχασαν τις πτήσεις τους, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που επικρατούσε.

Στον Πειραιά πάντως σε ένδειξη καλής θέλησης οι αυτοκινητιστές άνοιξαν για μία ώρα μία από τις δύο πύλες εισόδου του λιμανιού, στο σημείο που δένουν τα κρουζιερόπλοια.

Στις 5 τα ξημερώματα άρχισε η νέα 48ωρη απεργία που αποφάσισαν αιφνιδίως το Σάββατο τα σωματεία των ταξιτζήδων και από το πρωί έχει αναστατωθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου, των δύο βασικών πυλών εισόδου και εξόδου της χώρας, από τις οποίες διακινούνται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες προς τα νησιά και την ελληνική περιφέρεια γενικότερα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Από το νωρίς το πρωί τα ταξί είχαν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων από την είσοδο του αεροδρομίου και προς την Αττική οδό, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση των οχημάτων. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.500 αυτοκινητιστές ταξί.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος κατέστησε σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και κάλεσε για άλλη μια φορά τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να ανακαλέσει την απόφασή του και να αρχίσει διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες, όταν εμποδίζουν την πρόσβασή στο λιμάνι και το αεροδρόμιο και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό.

Παρέμβαση εισαγγελίας για παρακώλυση συγκοινωνιών

Με εντολή της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζητά να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Για «εξόντωση των μικρών ιδιοκτητών ταξί» κάνει λόγο το ΚΚΕ με ανακοίνωση του, και αναφέρει ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει πόδι το μεγάλο κεφάλαιο στο φιλέτο της συγκεκριμένης αγοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι να μετατραπεί σταδιακά το ταξί σε είδος πολυτελείας για το λαό, ενώ οι μισθωτοί οδηγοί που θα εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούν σε καθεστώς γαλέρας. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι θα φτηνύνουν οι υπηρεσίες και ότι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, είναι ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά. Η μονοπώληση κλάδων της οικονομίας δεν είναι σίγουρο ότι ρίχνει τις τιμές, ενώ η εμπειρία δείχνει ότι χειροτερεύει τους όρους εργασίας και μειώνει τη συνολική απασχόληση.»

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ακραίες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ υπονομεύουν την εικόνα της Αθήνας και στρέφονται εναντίον του τουρισμού, του εμπορίου, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς. Φτάνει πια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν κόντρα στα συντεχνιακά συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων».

Έκκληση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί "να σταματήσουν άμεσα" τους αποκλεισμούς αεροδρομίων απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί "να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας" και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων στην "καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα", απηύθυνε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΞ, "οι οδηγοί ταξί με τη μορφή της διαμαρτυρίας που επέλεξαν, καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στην εικόνα της χώρας διεθνώς, η οποία πρόσφατα αμαυρώθηκε απ' τα τραγικά επεισόδια του Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι οι χώροι που σήμερα αποκλείουν(αεροδρόμιο και λιμάνι) αποτελούσαν διαχρονικά τους προνομιακούς τόπους εργασίας τους...

Αναρωτιόμαστε αν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με τρόπο συστηματικό να "πυροβολούμε τα πόδια μας" και κάνουμε την ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις ακραίες μορφές διαμαρτυρίας".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ