Τσίπρας: Υποβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να κάνουν χώρο στους ιδιώτες κερδοσκόπους - iefimerida.gr

Τσίπρας: Υποβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να κάνουν χώρο στους ιδιώτες κερδοσκόπους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη λογική του «επιχειρηματικού πανεπιστήμιου», που όπως είπε, αποτέλεσε «όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη» και σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το Μνημόνιο στην Ελλάδα, κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του σε εκδήλωση – δημόσια συζήτηση στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Το μέτρο της διαθεσιμότητας και οι συνέπειές του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία».

Τσίπρας: Υποβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο για να κάνουν χώρο στους ιδιώτες κερδοσκόπους | iefimerida.gr 0

Οπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται μία ολομέτωπη επίθεση καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου. «Το αν θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο, είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας, δασκάλων, φοιτητών και εργαζομένων. Είναι όμως και υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι το δημόσιο αγαθό της παιδείας», σημείωσε, με χαρακτηριστική την υπόθεση της διαθεσιμότητας, που «αντικειμενικά οδηγεί τα πανεπιστήμια σε αδυναμία λειτουργίας». «Και αυτό», παρατήρησε, δεν είναι παρενέργεια», αλλά «σαφής και ομολογημένος στόχος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή που η Παιδεία ήταν δημόσιο αγαθό και μπορούσαν όλοι να έχουν πρόσβαση, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, τελειώνει και πλέον έρχεται η Παιδεία ως κερδοφόρος αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών και πτυχίων.

Για να μπορέσει, όμως, κάθε καρυδιάς καρύδι να μπει στον χώρο και να κερδοσκοπήσει, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να υποβαθμιστεί αντίστοιχα, και να παρέχει τις υπηρεσίες του με κόστος και μάλιστα υψηλό, διότι έτσι διασφαλίζεται αυτό που αποκαλούμε, εντός πολλών εισαγωγικών, «ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα»

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, κατέληξε στην παρέμβασή του και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα «να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ