Ανοιχτό αφήνουν το θέμα των νέων μέτρων για το 2014 οι Ευρωπαίοι - iefimerida.gr

Ανοιχτό αφήνουν το θέμα των νέων μέτρων για το 2014 οι Ευρωπαίοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aνοιχτό κρατούν το θέμα των πρόσθετων μέτρων για το 2014 οι Ευρωπαίοι με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γκεόρκγ Ασμουσεν, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, να εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ανέλθει σε 5 με 6 δισ. ευρώ και τον επικεφαλής της Ευρωζώνης Γέρουν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει μετά το τέλος της συνεδρίασης πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για το χρηματοδοτικό κενό και ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2014.

Ασμουσεν: Υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ προσερχόμενος στη συνεδρίαση αφού κάλεσε την Αθήνα να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα για να επιστρέψει η Τρόικα, υποστήριξε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να δεχθούν οι κεντρικές τράπεζες να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Τη λύση αυτή, δηλαδή τη μετακύλιση των ομολόγων έχει προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 λέγοντας πως «εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει να τηρήσουν και αυτοί τις δικές τους».

Από την πλευρά τους οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για το χρηματοδοτικό κενο του 2014 ωστόσο απέφυγαν να απαντήσουν άμεσα στο αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει και νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα το 2014 παραπέμποντας στην αξιολόγηση της Τρόικα.

Ντάισελμπλουμ: Τον Ιανουάριο του 2014 το θέμα του χρηματοδοτικού κενού

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κονκλαβίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ απαντώντας ουσιαστικά στις δηλώσεις Ασμουσεν χωρίς να κλείσει τη συζήτηση και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων είπε πως είναι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσω για το μέγεθος του δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως θα προκύψει στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά έκπληκτος από κάποια ποσά που άκουσα πριν τη συνεδρίαση».Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε επίσης πως το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2014 και επανέλαβε πως το Eurogroup θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής αλλά η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας πως ενώ υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την Ελλάδα η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Τέλος, κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους δεν υφίσταται καν και εξετάζονται άλλοι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου του 2012.

Ρεν: Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς τις ανάγκες της Ελλάδας για το 2014

Ο Επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις και το ευρώ Ολι Ρεν από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κάποιος τις ανάγκες της Ελλάδας το 2014.

Εντωμεταξύ, νωρίτερα, ο κ. Ρεν μέσω του εκπροσώπου του κάνει λόγο για κατασκευασμένα δημοσιεύματα μέσα στο Σαββατοκύριακο που τον εμφάνιζαν αρνητικό σε πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα.

Όλα είναι στο τραπέζι, λέει ο Στουρνάρας - Τέλη Δεκεμβρίου η απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό

Σε δηλώσεις πάντως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέρριψε την εκτίμηση Ασμουσεν περί σημαντικού δημοσιονομικού κενού, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σε τροχιά επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Δεν υπάρχει μεγάλο δημοσιονομικό κενό», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του Eurogroup, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν οι δημοσιονομικές προκλήσεις για τη χώρα μας.

O Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το χρηματοδοτικό κενό στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι περίπου 5 δισ. ευρώ και στην αποψινή συνάντηση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν μία αρχική συζήτηση για το θέμα.

Όπως σημείωσε, εξετάζονται όλες οι επιλογές και η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου. «Όλες οι ιδέες έπεσαν στο τραπέζι ... τίποτα δεν είναι εκτός», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ