Η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στα Τίρανα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να δώσει μια νέα διάσταση στη συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας, «σύμφωνα με το πνεύμα φιλίας και το συμφέρον των δύο χωρών».
Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ράμα, αναφέρεται ότι στη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση των διμερών σχέσεων έως σήμερα και συζητήθηκαν τόσο ζητήματα «που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν» όσο και σημερινά θέματα.
Ο κ. Ράμα τόνισε επίσης, ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και αναφέρθηκε στη συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που, όπως είπε, «έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την υποστήριξη που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, αλλά και για όσα αναμένεται να κάνει κατά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος - σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση - συνεχάρη τον κ. Ράμα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και εξέφρασε τη βούληση και της ελληνικής κυβέρνησης, να περάσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σ' ένα νέο στάδιο συνεργασίας.
Τι είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ για τα ζητήματα του «εμπολέμου» και των «τσάμηδων»
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι, με τον οποίο συζήτησαν για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις.
«Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο για όλα τα θέματα που μας ενώνουν αλλά κι αυτά που μας χωρίζουν. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης που θα συμβάλει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, όπως και της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο,», ανέφερ ο κ. Μπουσάτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του.
Ο κ. Μπουσάτι κάλεσε επίσης την Ελλάδα «να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», έτσι ώστε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα».
«Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μια Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και της διευθέτησης, εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου, όλων των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους επιρροή της εθνικιστικής ρητορικής», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:
«Πιστεύουμε ότι η επανενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου από την Ελλάδα, που δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα της καλής φιλίας των δύο λαών μας, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την απόκτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα «που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και τα νέα που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών».
Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπουσάτι ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν έθεσε το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» (σ.σ. ή ζήτημα των τσάμηδων) στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Βενιζέλο.
«Το τσάμικο ζήτημα», απάντησε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, «αποτελεί μέρος του διπλωματικού μας φακέλου με την Ελλάδα και σήμερα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε τα ιστορικά εμπόδια διότι εμείς επιθυμούμε να εμπλουτιστεί το εύρος της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας και όχι να μείνουμε όμηροι του λαοκρατικού εθνικισμού».
Απαντώντας στο θέμα του εμπολέμου που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987. Από το 1986, δε, οποιοσδήποτε έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Άρα, έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις», συμπλήρωσε με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνσης και υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε εξάλλου πως η Αθήνα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αλβανία στην ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε..
Επισημαίνοντας ότι τα κριτήρια αυτά της Κοπεγχάγης ισχύουν και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σημείωσε ότι σύντομα αναμένεται να υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης που αφορά τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας προς την Αλβανία σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές της προσπάθειες.
Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας πως «η κοινή βάση του 'έτους της Μεσογείου' που συγκροτείται από τις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην ΕΕ, είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει τη Μεσόγειο» και επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια σημαντική μελέτη, που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου».
Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για τις οικονομίες των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή οικονομική σταθερότητα.
Στον Κάρολο Παπούλια την Τρίτη
Την Τρίτη στις 15:00, ο κ. Βενιζέλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλο το φάσμα των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.