Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον - iefimerida.gr

Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είμαι εδώ για να δείξω την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπιρνίδη.

Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, επανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, μετά τις συνομιλίες που είχαν, στο πλαίσιο των επαφών της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υποστηρίζουμε όμως την αποφασιστικότητά της για τις μεταρρυθμίσεις. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες από τις σημερινές δυσκολίες, τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός και εξέφρασε την πίστη της στη δύναμη του ελληνικού λαού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος και απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, μεταξύ των δύο υπουργών, συζητήθηκαν η οικονομική κρίση και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο την Λιβύη, το μεσανατολικό, τα δυτικά Βαλκάνια, το κυπριακή και τα ελληνοτουρικά.

Στη συνέχεια, η κ. Κλίντον μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Εκεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέφερε στον πρωθυπουργό τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η κυρία Κλίντον μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου "Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί" που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον υπουργό Οικονομικών. Το απόγευμα της Κυριακής η κυρία Κλίντον σχεδιάζει να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δεν θα γίνουν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στο γραφείο του αντιπροέδρου στην οδό Ζαλοκώστα, ίσως για να αποφευχθεί μια μετακίνηση της κυρίας Κλίντον στην πλατεία Συντάγματος. Συνομιλίες που αναμένονται κι αυτές με ενδιαφέρον, στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαρακ Ομπάμα ότι η Αμερική δεν θα γίνει Ελλάδα, ούτε Πορτογαλία.

Αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση από τις συνομιλίες με την κυρία Κλίντον είναι να δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθεια αποτροπής της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Κυρίως όμως, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ελπίζουν ότι με το φωτογραφικό στιγμιότυπο του κ. Γιώργου Παπανδρέου δίπλα στην επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ και με μία καλή δήλωση από την κυρία Κλίντον θα δοθεί το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει ισχυρή, ξεκάθαρη και ανυπόκριτη πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

Οι Ηνωμένες Πολιτειες είναι άλλωστε η χώρα με την ισχυρότερη πολιτική παρουσία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν από τους τρεις βραχίονες που έχουν αναλάβει την αναχρηματόδοτηση του ελληνικού χρέους.

Το επίσημο πρόγραμμα της επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ ολοκληρώνεται το πρωί της Δευτέρας με συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά, η προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη κυρία Κλίντον θα αναχωρήσει για το Νέο Δελχί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της μετέφερε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.

Η κυρία Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου "Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί" που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ