Τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα: Οι δανειστές ξορκίζουν τα νέα μέτρα, η Τρόικα επιμένει, το Μαξίμου αγωνιά - iefimerida.gr

Τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα: Οι δανειστές ξορκίζουν τα νέα μέτρα, η Τρόικα επιμένει, το Μαξίμου αγωνιά

Τι συμβαίνει με το ελληνικό πρόγραμμα: Οι δανειστές ξορκίζουν τα νέα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως καλείται να ισορροπήσει τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα συνεχίσει να βρίσκεται «μεταξύ σφύρας και άκμονος» τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της Τρόικα και οι προϊστάμενοί τους φανερώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, αλλά και σημάδια σύγχυσης αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η Τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη του Οκτώβρη στην Ελλάδα για τις τελικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, ενώ η πίεση σε ορισμένους υπουργούς και κυρίως τους Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται αφόρητη.

Αλλωστε οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ αποχώρησαν με αρκετά ερωτηματικά στις τελευταίες συζητήσεις που είχαν στην Αθήνα, ενώ πλέον εμφανίζονται να έχουν σκληρές έως και παρανοϊκές απαιτήσεις με το βλέμμα στραμμένο στη διετία 2015 – 2016.

Το πρώτο σαφές μήνυμα ήρθε από το ηχηρό «Οχι» της Τρόικα σε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, ενώ οι απαιτήσεις δεν φαίνεται να σταματούν εκεί.

Εκτός των άλλων, οι Τόμσεν, Μαζούν και Μορς φέρεται, σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» να έχουν ήδη παραγγείλει στον Γιάννη Στουρνάρα να ετοιμάσει νέα μέτρα για το 2015 – 2016 ενώ ακόμη απαιτούν:

  • Να συνεχιστεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ - "Γιατί να αλλάξετε το Φόρο στα Ακίνητα; Το Έκτακτο Τέλος αποδίδει ενώ οι εφορίες δε θα μπορούν να εισπράξουν τον Ενιαίο Φόρο"
  • Τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν
  • Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανση

Αλλωστε είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την έκρηξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κωνταντίνου Μητσοτάκη, όταν άκουσε τον Πολ Τόμσεν να του λέει «οι συμβασιούχοι έτσι κι αλλιώς δε θα πρέπει να είναι στο Δημόσιο, οπότε και να φύγουν σήμερα δεν πρέπει να προσμετρηθούν στις απολύσεις».

«Μα τι λέτε; Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;» φέρεται να ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.

Σαμαράς: Δεν δεχόμαστε και δεν θα αντέξουμε νέα μέτρα

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί νέα μέτρα, τα οποία και η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει και εμφανίζεται έτοιμος να τραβήξει το σκοινί.

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά είναι η πολιτική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας ώστε να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του προγράμματος, καθώς η επιβολή νέων μέτρων θα φέρει νέα κοινωνική έκρηξη και αστάθεια την οποία η συγκυβέρνηση ενδεχομένως να μην μπορέσει να αντέξει.

Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του προς την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ την οποία δημοσιεύει το «Εθνος» : «Αν πάρουμε νέα μέτρα πάρε μαζί και τον... Τσίπρα».

Για το λόγο αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την Κυριακή ανακοίνωση ανοιχτής στήριξης προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος δέχθηκε έντονες επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες ακόμη και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Σαμαράς, άλλωστε μέσω των επαφών που έχει πραγματοποιήσει, φέρεται να έχει μια πολιτική συμφωνία με τις Βρυξέλλες όπως και με τις Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ για να μην υπάρξουν και άλλες δυσβάσταχτες περικοπές.

Μπαράζ θετικών δηλώσεων από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ στον αντίποδα της αλλοπρόσαλλης τακτικής της Τρόικα έρχονται οι απανωτές δηλώσεις από τις ηγεσίες των δανειστών για την θετική πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα σκληρά μέτρα για την Ελλάδα τονίζοντας ««Τώρα που χαμηλώσαμε τα ελλείμματα έχουμε και τη δυνατότητα να περιορίσουμε το ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής». Βούληση των δανειστών φαίνεται πως είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα που θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη».

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έδινε εύσημα για τη θετική πορεία του ελληνικού προγράμματος προαναγγέλοντας και τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Είχαν προηγηθεί και αντίστοιχες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στασιμότητα με το βλέμμα στη Γερμανία

Ωστόσο, παρά τα όποια παιχνίδια τακτικής δύσκολα θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, πάντως, αν και έχει προειδοποιήσει του Ελληνες να μη χαλαρώσουν, δεν έχει ανοίξει εντελώς τα χαρτιά της.

Σημειωτέον πως μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει πάντα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πως το ελληνικό χρέους δεν μπορεί να είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί και νέο κούρεμα κάτι που ενδεχομένως να αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ