Με ένα άρθρο εφτά λέξεων σε πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας η κυβέρνηση χάρισε στους σημερινούς καναλάρχες και τις άδειες ψηφιακής μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος, θεωρώντας τους, έτσι, νομίμως λειτουργούντες και στη νέα εποχή. Όσοι εξέπεμπαν μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ημιπαράνομα και με διαρκείς χαριστικές παρατάσεις, μπορούν πια, ανέξοδα, να περάσουν στην ψηφιακή εποχή μόνο με τις προσωρινές άδειες που κατείχαν τα τελευταία χρόνια.
Αδεια χωρίς κόστος
Πρόκειται για τους σταθμούς που εκπέμπουν πανελλαδικά (MEGA, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA, SKAI, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΡΤ, «Ε») αλλά και όσα είναι τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως οι προσωρινά νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί, που εκπέμπουν χωρίς κανονικές άδειες επί 23 χρόνια, μπορούν να υπογράψουν νόμιμη σύμβαση με τους παρόχους δικτύου που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες, ώστε να περάσουν, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ψηφιακή εποχή, χωρίς κανένα κόστος.
Η συγκεκριμένη διάταξη που «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τα ιδιωτικά κανάλια και καταργεί τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Με τη διάταξη αυτή ακόμη και τα κανάλια που είχαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, αποκτούν πλέον δικαίωμα νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας διά παντός.
Μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας
Πώς αιτιολογείται η «νομιμοποίηση»; «Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος».
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ξεπερνά και το μείζον ζήτημα που είχε προκύψει, λόγω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες η συνεχής παράταση της προσωρινής νομιμότητας τα τελευταία 8 χρόνια ήταν πλέον αντισυνταγματική.
Μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με την ΕΡΤ, που είχε στην κατοχή της 3 ψηφιακά κανάλια, να έχει βγει από το παιχνίδι στις 31/8/2013, η Digea είναι η επικρατέστερη για το ψηφιακό μονοπώλιο.
Οι συχνότητες αυτές θα έπρεπε να είχαν δοθεί από το 2012, η Κομισιόν όμως και η τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και η υποχρέωση αυτή έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό σημαίνει πως η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οριστικά έως τον Οκτώβριο του 2014.
Εκτός ψηφιακών αδειών μένει το ALTER, που φυσικά είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια και δεν εξέπεμπε στις 31 Αυγούστου.