Τα τατουάζ που κάποτε «κοσμούσαν» το πρόσωπο και το σώμα του Μπαιρον Γουίντνερ αντικατόπτριζαν το άσβεστο μίσος που φώλιαζε στην καρδιά του. Ο Αμερικανός υπήρξε γνωστός ως ένας από τους πιο βίαιους και ακραίους ναζιστές σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που δήλωνε περήφανος για τις ρατσιστικές του πεποιθήσεις.
Ο Γουίντνερ, μετά από 25 εγχειρίσεις μέσα σε διάστημα 16 μηνών εξαφάνισε κάθε σημάδι του παρελθόντος από το πρόσωπό του με την ελπίδα να αρχίσει τη ζωή εκ νεου. Τώρα είναι ένας νομοταγής πολίτης, ευτυχισμένος πατέρας, σύζυγος και ενεργό μέλος της κοινότητάς του. Η περίπτωσή του, που θυμίζει πιστά την δραματική κινηματογραφική ταινία American History X, δεν ήταν πάντα ρόδινη και γεμάτη παιδικά χαμόγελα. Κατά τη σκοτεινή περίοδο της ζωής του η σύζυγός του Τζούλι ζούσε με τον τρόμο και την απόγνωση.
Το ζευγάρι, πρώην μέλη του εθνικιστικού κινήματος της Εθνικής Συμμαχίας (National Alliance) και ιδρυτές της συμμορίας σκίνχεντ, Vinlanders, μετά το γάμο του το 2006 αποφάσισε να βάλει τέλος στο ρατσιστικό παρελθόν του, να εγκατασταθεί σε μια φιλήσυχη γειτονιά και να στήσει το δικό της σπιτικό. Κι όμως το παρελθόν ήταν πάντα παρόν, με τα κτηνώδη τατουάζ και τα σύμβολα του μίσους να «κραυγάζουν» σε όλο του το σώμα: ένα αιματοβαμμένο ξυράφι, σβάστικες, λέξεις μίσους, «σφραγίδες» συμμοριών...
Οπου και αν απευθύνθηκε ο 43χρονος για εργασία, έβρισκε κλειστές πόρτες. Κανείς από τους υποψήφιους εργοδότες τους δεν έβλεπε μπροστά του έναν στοργικό πατέρα, αλλά έναν απειλητικό κακοποιό.
Το ζευγάρι αναζήτησε λύσεις στο διαδίκτυο για την αφαίρεση των τατουάζ ωστόσο η απομάκρυνσή τους από την περιοχή του προσώπου θεωρείται εξαιρετικά σπάνια και ελάχιστοι γιατροί θα αναλάμβαναν μια τέτοια περίπλοκη εγχείρηση. Ετσι, ο Γουίντερ θεώρησε ότι θα έβρισκε τη λύτρωση μέσω σπιτικών συνταγών: «Ημουν απόλυτα έτοιμος να περιλούσω το πρόσωπό μου με οξύ», εξομολογείται στο ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου MSNBC.
Η σύζυγός του όντας σε απόγνωση, έκανε κάτι που κάποτε θεωρούσε αδιανόητο. Απευθύνθηκε σε έναν μαύρο άντρα που κατά το παρελθόν αποτελούσε τον νούμερο ένα εχθρό της: Τον Ντάριλ Λιμοντ Τζέκινς που ηγείται μιας αντιρατσιστικής ομάδας με έδρα τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Ο ακτιβιστής, ο οποίος θεωρείται μεγάλο «αγκάθι» για τους ναζιστές της «λευκής υπεροχής», θέλησε να βοηθήσει το ζευγάρι κοινοποιώντας το πρόβλημά τους στο διαδίκτυο.
«Δεν έχει σημασία ποιος ήταν κάποτε ή τι πίστευε στο παρελθόν», λέει ο Τζέκινς. «Έχω μπροστά μου μια σύζυγο και μια μητέρα που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για την οικογένειά της». Ο ακτιβιστής πρότεινε στον Γουίντνερ να επισκεφτεί έναν πρώην οπαδό του ναζισμού που είχε εγκαταλείψει περίφημα το κίνημα το 1996, και έκτοτε συμμετείχε σε αντιρατσιστικές οργανώσεις. Μέσω μιας αλυσίδας ανθρώπων, ο Μπαιρον Γουίντνερ κατάφερε να βγει από το αδιέξοδο και μετά από πολυετή αναζήτηση, ρατσιστικές απειλές προς το πρόσωπό του και άγριων επιθέσεων για το ναζιστικό του παρελθόν, κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην κοινωνία απαλλαγμένος από τις «ουλές» του μίσους.