Αν και γίνονται εντατικές προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες στην Ελλάδα ουσιαστικά έχουν αρχίσει να αποδέχονται το ενδεχόμενο για πιθανές διαγραφές χρεών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Reuters. Κορυφαίος τραπεζίτης παραδέχθηκε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως παρά τις μεγάλες προσπάθειές που κάνουν, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της εξαετούς ύφεσης.
«Η δανειακή επιβάρυνση πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ως τράπεζα να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα», είπε ο ανώτατος τραπεζίτης, αναφερόμενος στις ζημίες που πήραν οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων λόγω του PSI στις αρχές του 2012.
Δεύτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης είπε ότι αναμένει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφτασαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου, να ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος ανέφερε ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη επιβραδύνεται. «Αναμένω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος και να υποχωρήσουν σταδιακά μετά από αυτό», είπε.
Επιπλέον οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση με τα επισφαλή δάνεια, ένα μεγάλο των οποίων αφορά δάνεια μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι βιώσιμες αλλά
επιβαρύνονται από τα χρέη τους.
«Η δανειακή επιβάρυνση για κάποιους κλάδους δεν είναι η κατάλληλη δεδομένης της κατάστασης», είπε ο τραπεζίτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες.
Ενας άλλος τομέας ανησυχίας για τους τραπεζίτες είναι η μέθοδος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στα πλαίσια της οποίας, νοικοκυριά που μπορούν να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο επιλέγουν να μην το κάνουν, επωφελούμενα της ρύθμισης του 2010 που απαγορεύει τις κατασχέσεις ακινήτων.