«Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να ρίχνει φως σε όλα τα θέματα», διεμήνυσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σηκώνοντας το γάντι που του έριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποβρυχίων. Δεν είπε όμως όλη την αλήθεια...
Στην πραγματικότητα, το «όλα στο φως» θα μείνει στην Ιστορία ως ένα σύνθημα που ‘έβαλε το λιθαράκι του’ σε μία εκλογική νίκη. Βλέποντας ότι στην πλειοψηφία τους οι εξεταστικές επιτροπές δεν καταλήγουν σε πραγματική απόδοση ευθυνών, πολλώ δε μάλλον σε τιμωρία ενόχων, εκφυλίζοντας την όποια διαδικασία στα μάτια των πολιτών που ‘διψούν για αίμα’ πολιτικών, προσκολλημένοι στο σύνθημα «βάλτε κάποιον φυλακή», οι κυβερνώντες κάνουν όπισθεν ολοταχώς από την πάλαι ποτέ δέσμευση για διερεύνηση επί παντός επιστητού που θα μπορούσε να συνιστά σκάνδαλο.
Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο δύο ‘μυστικών’ συσκέψεων. Η πρώτη, ανήμερα της τελευταίας απεργίας των δημοσιογράφων, παρουσία των υπουργών Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και εκπροσώπων της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Η δεύτερη, αργά το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, λίγο μετά την διυπουργική σύσκεψη για την Οικονομία και την Ανάπτυξη, αυτή την φορά με τον Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του να συναντούν μόνον τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “iefimerida”, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, αν και εφόσον το καταθέσει τελικά η ΝΔ, παραπέμποντας το θέμα στο Δικαστικό Συμβούλιο -κάνοντας χρήση του νέου νόμου Καστανίδη- για να αποφανθεί επί των παραγεγραμμένων και μη αδικημάτων, προτού συσταθεί τυχόν προανακριτική. Σε παρατήρηση πάντως του Ντίνου Βρεττού την Τρίτη στη συνεδρίαση των προέδρων των επιτροπών της Βουλής και των ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, ότι το κόμμα έπρεπε να είχε προηγηθεί στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος είχε αποκριθεί πως δεν ήταν σωστό να προτρέξουν, δεδομένου ότι υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστεί να παραπεμφθεί η υπόθεση κατ’ευθείαν σε προκαταρκτική (σ.σ. η κοινώς λεγόμενη προανακριτική) επιτροπή. Η ίδια διαδικασία (μεσολάβηση του Δικαστικού Συμβουλίου) αναμένεται να προκριθεί και στην υπόθεση της Siemens, μετά και από τις διαρροές περί επικείμενης διακομματικής πρωτοβουλίας υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης. Συγχρόνως, μελετάται η κατάθεση αγωγής για ηθική βλάβη του Δημοσίου κατά του γερμανικού κολοσσού, ενώ ήδη πραγματοποιούνται επαφές των δύο μερών με στόχο τον ικανοποιητικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, που πάντως θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ξεπερνά τα 300-400 εκατομμύρια ευρώ.
Στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων πάλι, η γραμμή θα είναι διαφορετική. Ναι μεν θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση, δεδομένου όμως ότι ισχύει κατ’ αναλογία η εισήγηση για παραγραφές της υπόθεσης του Βατοπεδίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα προτείνουν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Πίσω κάνει η κυβέρνηση -κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες- στην πρωθυπουργική δέσμευση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα παραποιημένα στοιχεία της Οικονομίας. Τη διερεύνηση της πορείας του δημοσίου χρήματος, αλλά και των παραποιημένων στοιχείων των ετών 2007-2009 αναμένεται να αναλάβει στο εξής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπό τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, η οποία και θα αποφανθεί για τα επόμενα βήματα...