Ευρεία αποδοχή στην κοινή γνώμη δείχνει να έχει η ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB για την εκπομπή enikos, παράληλλα όμως, φαίνεται ότι ένας σκληρός πυρήνας αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις διώξεις εναντίον του αρχηγού και των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος. Στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό της ΧΑ δείχνει να σταθεροποιείται στο 6,9% μετά τη μεγάλη πτώση που παρουσίασε λόγω της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους δύο (ποσοστό 52,7%) πιστεύει ότι οι διώξεις εναντίον του αρχηγού και των στελεχών της ΧΑ στηρίχθηκαν σε αδιάσειστα στοιχεία.
Και μπορεί η πλειοψηφία να συμφωνεί ότι έπρεπε να συλληφθούν τα στελέχη της ΧΑ (σε ποσοστό πάνω από 50%) υπάρχει όμως ένα 20% που διαφωνεί.
Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ενώ το 57,6% θεωρεί ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, το 31,1 % απαντά ότι είναι ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα και απλά έχει ακραίες θέσεις.
Χαρακτηριστικό τέλος, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (76,7%) πιστεύει ότι κι αν ακόμα εκλείψει η ΧΑ τίποτα δεν θα αλλάξει εάν παραμείνουν οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν την άνοδό της. Στα κυριότερα αίτια για την άνοδο της Χρυσής Αυγής αναφέρεται πρώτα η οικονομική κρίση και ακολουθεί η απαίτηση προς την Πολιτεία να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παρελθόν.
Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου το ποσοστό της Χρυσής Αυγής διαμορφώνεται στο 6,9% από 10,6% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο και 6,8% αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στα υπόλοιπα κόμματα μάχη στήθος με στήθος δίνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τα ποσοστά τους αντίστοιχα στο 21,8% και 21,2%, και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 5,2%, ΚΚΕ με 5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8% και Δημοκρατική Αριστερά με 3,6%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 7% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 23,5%.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα με 42,7% έναντι 29,1% του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την εικόνα των πολτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 25,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 24,5%.
Ο κ. Σαμαράς προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 36,6%, έναντι 25,1% που συγκεντρώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 34,8% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα της MRB διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο το χρονικό διάστημα 1 έως 3 Οκτωβρίου.