Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού -Στα 340 εκ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα - iefimerida.gr

Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού -Στα 340 εκ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού -Στα 340 εκ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% και πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 2,8 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο δεν θέλησε να απαντήσει αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2014, αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.Η ανεργία το 2014 θα υποχωρήσει στο 26% και η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,6%.
To 2013 η ύφεση θα ανέλθει σε 4%, καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, η ανεργία στο 27% και το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, θα ανέλθει στα 340 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού, άρχισαν να πιάνουν τόπο και υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για έξοδο από την κρίση.

Μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου κι εν μέσω βαθειάς ύφεσης η Ελλάδα φθάνει στον επιθυμητό δημοσιονομικό στόχο. Το 2013 επιτυγχάνει για πρώτη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα - έστω και μικρό 340 εκατομμύρια ευρώ - που σημαίνει ότι η λειτουργία του κράτους δεν δημιουργεί νέο χρέος. Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά στα 2,8 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ) και η οικονομία - επιτέλους - να σταθεροποιηθεί και να παρουσιάσει έστω και τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης (0,6%).

Σύμφωνα με το προσχέδιο στα κρατικά ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν 1 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ποσό που η Τρόικα έχει θέσει υπό αξιολόγηση. Παράλληλα από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να καλυφθεί το «κενό» στα ασφαλιστικά ταμεία, «κενό» που από το υπουργείο ισχυρίζονται ότι προήλθε από τη μη επιβολή εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων. Ωστόσο το κενό αυτό υπενθυμίζεται πως θα έπρεπε να είχε καλυφθεί με μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας δήλωσε αναλυτικά τα εξής:
-«Καταθέτουμε σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014.

Προσχέδιο που διαμορφώθηκε σε ένα περιβάλλον σταδιακής μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το οποίο ήταν αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που ανελήφθησαν και υλοποιήθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, από το καλοκαίρι του 2012, για την αντιμετώπιση των συνθηκών αβεβαιότητας και ασφυξίας, που είχαν συσσωρευθεί.

Προσχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις πρώτες θετικές ενδείξεις που καταγράφησαν το 2013, σε συνέχεια και ως αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, κατά το 2013:

1ον. Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις.
Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,0%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ ήταν 6,4% το 2012.

2ον. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί.
Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό.
Βέβαια η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή:
Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27,0%, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,5%.

3ον. Επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.Εκτιμάται ότι εφέτος θα υπάρξει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 340 εκατ. ευρώ.Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση.

Και αυτή χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια.
Χωρίς τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs).

Χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Και με τις επιστροφές φόρων και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερες από το 2012.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95), και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορισθεί στις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες από 6 εκατοστιαίες μονάδες το 2012.
Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2012.

Το εν λόγω πλεόνασμα, εάν εξαιρεθεί η επίδραση της ύφεσης και των άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη.

5ον. Ο ρυθμός αύξησης, παρά την προσωρινή αύξηση του δημόσιου χρέους, περιορίζεται.
Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια είναι ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας.
Είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, αντιρροπείται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης.

6ον. Οι δαπάνες για τόκους του δημόσιου χρέους μειώνονται.
Θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ. ευρώ το 2012.
Μείωση κατά το ήμισυ.

Αυτή η μεγάλη μείωση από το 2012 και μετά, οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίου των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ