Ζητά να καταθέσουν επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι - iefimerida.gr

Ζητά να καταθέσουν επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επέρριψε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

Αναφορικά με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για απαράδεκτες συμβατικές προβλέψεις, υπερτιμολόγηση και κακή εκτέλεση των συμβάσεων» ενώ για τις ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί της ΝΔ είπε ότι καταβάλλονταν πληρωμές την ώρα που οι συμβάσεις εκτελούνταν πλημμελώς ή ακόμη και καθόλου. «Σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες αυτές προξένησαν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον η οποία βεβαίως θα μπορούσε και να ποσοτικοποιηθεί» είπε.

Ο κ. Βασιλάκος πρόσθεσε ότι οι γερμανικές εταιρείες διατηρούσαν μέχρι και το 2010 τις ίδιες επαφές με τους ίδιους ανθρώπους που ενεπλάκησαν στις αρχικές προμήθειες του 2000.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, οι συμβάσεις για τα υποβρύχια δεν είχαν ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και- κατά συνέπεια- κάθε πληρωμή θα έπρεπε να είναι υπό αίρεση.

Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε ακόμη στην κατάθεσή του ότι « για το όλο θέμα των υποβρυχίων έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ανακρίβειες, κυρίως από τους εκάστοτε υπουργούς Εθνικής Άμυνας αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου». « Ανακρίβειες περιέχονται ακόμη και στην εισηγητική έκθεση του νόμου που ενέκρινε τη σύμβαση μεταβίβασης των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ ( ΕΝΑΕ) σε εταιρεία αραβικών συμφερόντων...», είπε.

Τέλος, σημείωσε ότι περί πιθανών δωροδοκιών, ότι η επιτροπή θα πρέπει να καλέσει υπό καθεστώς μη δίωξης επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξοπλισμών και δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, ο κ. Βασιλάκος πρότεινε να κληθούν να «καταθέσουν οι επιχειρηματίες κ. Λιακουνάκος, Μανωλόπουλος, Πλέσσας, Πατεράκης, Χούμπαυλης, Χατζημηνάς, Μπεκατώρος, Κόκκαλης, Κοπελούζος, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κουρής». Ενώ από το χώρο του Τύπου πρότεινε να καταθέσουν «οι δημοσιογράφοι Δ. Βερύκιος, Μ. Ηλιάδης, Τ. Γκουριώτης, Γ. Τσακίρης, Π. Καρβουνόπουλος και Κ. Αλατζάς».

Επίσης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι συμβάσεις, κατά τον κ. Βασιλάκο:

1 Δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

2 Ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων τύπου 209 αποτελεί μεγαλύτερο «σκάνδαλο» από την προμήθεια των νέων, γιατί βρίσκονταν προς το τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.

3 Το συνολικό κόστος κάθε νέου υποβρυχίου ήταν 500 εκατομμύρια, ενώ το κόστος εκσυγχρονισμού έφτασε τα 330 εκατομμύρια το ένα.

4 Η σύμβαση εκσυγχρονισμού, όπως και αυτή της προμήθειας των νέων, συνετάχθη κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, ενώ οι εγγυητικές επιστολές δεν ήταν τραπεζικές ούτε των εταιρειών, αλλά ήταν των χρεοκοπημένων ΕΝΕΕ. *

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ